kralj aleksandar IБЕОГРАД – Комеморативним свечаностима у Марсеју је данас обележена 80-годишњица од трагичне погибије Александра Карађорђевића и Луја Бартуа, министра спољних послова, саопштио је Бели двор.

Комеморативним свечаностима присуствовала је званична делегација Србије предвођена Радославом Павловићем, саветником председника Србије, као и принц Александар II и принцеза Катарина, у пратњи председавајућег Крунског савета Драгомира Ацовића.

Принц Александар II био је гост француске Владе, а његов домаћин био је Арлем Дезир, секретар за европске послове у Министарству спољних послова.

“Политичку историју Србије, а потом и Југославије, прве половине 20. века бележио је својим несебичним прегнућем регент, а потом и краљ, Александар Карађорђевић“, рекао је Александар II Карађорђевић.

„Преузевши одговорност за судбину Србије у само предвечерје Великог рата, краљ Александар је непогрешиво управљао њеном судбином током четири године борби, страдања и егзила и одлучно допринео да се нова заједничка држава заснива, пре свега, на политичким традицијама и достигнућима српске демократије.

Управо је настојање краља Александра I ујединитеља, како су га ословљавали његови савременици, да утемељи заједничку државу Јужних Словена на српској традицији парламентарне демократије француског типа било у корену његове трагичне смрти. Оштро се супроставиши свим настојањима да се државни темељи поткопају на националној или идеолошкој основи, краљ је постао симбол и гарант државе којој је, касније, и дао име које је носила до краја свог постојања.

Сви противници Југославије, у Загребу, Москви или Риму, управо су у краљу Александру видели препреку за њено темељно преуређење, цепање или разарање. Краљ Александар је настојао да прво Краљевина Срба Хрвата и Словенаца, а потом и Југославија остану део у рату искованог савезништва, превасходно са Француском. Југославија, као оснивач Мале Антанте, није само водила бригу о својој безбедности, него о целом систему регионалних савеза чији је основни задатак био да онемогући ускрснуће нове немачке опасности али и да заустави напредак СовјетскеРусије на Запад. Смрт краља Александра и Луја Бартуа, означила је недвосмислени крај политике која се заснивала на искуствима Великог рата, те ће даљи развој односа у Европи попримити, како на регионалном тако и на ширем плану, својерсан « Минхенски » карактер. Политика споразумевања и попуштања тоталитарним режимима у срцу и на Истоку Европе, довела је до новог свеопштег сукоба чија је прва жртва био краљ и Ујединитељ Југославије, Александар Крађордјевић” – истакао је српски престолонаследник.

Престолонаследник Александар II, министар Дезир и г-дин Павловић положили су венце на споменик Краљу Александру и Лују Барту, а затим су код спомен плоче на самом месту убиства блаженопочившег Краља и Француског министра положили цвеће и обишли музеј у коме се налази посмртна маска Њ.В. Краља Александра I, деде Престолонаследника Александра II.

Престолонаследника Александра је у Марсеју дочекао велики број Срба који живи у Француској али и велики број Француских држављана који и даље негују пријатељство између наших двеју земаља и чувају сећање на убијеног Краља Александра I.


Извор: ПР Краљевски двор, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Годишњица убиства краља Александра

* Обавезна поља