zeljka 1БиХ је сложена државна заједница дефинисана Дејтонским уговором, који је у основи конфедералан, каже у интервјуу за Курир Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске, о предлогу Милорада Додика за другачије уређење у Босни.

Хоћете да кажете да је конфедерални, односно швајцарски модел уређења БиХ могућ?

– Па и Дејтонски споразум је дефинисао мали број заједничких функција, а висок степен самосталности ентитета. У међувремену је одлукама оних који су пре 2006. године били власт – а и данас би опет на власт, ту пре свега мислим на мог противкандидата Иванића – пренет огроман број надлежносте које су битно пореметиле дејтонску архитектуру БиХ.

У ком делу је, по вама, направљена највећа штета за саму Републику Српску?

– Највећа штета направљена је трансфером финансијског суверенитета РС на ниво заједничких органа. Тако је створена прегломазна и нефункционална сарајевска администрација, која није показала да може да буде сервис развојним пројектима који су од интереса за све у Босни. Напротив, дошли смо у ситуацију да је та администрација кочница развоја. Захваљујући председнику Додику заустављен је даљи пренос надлежности и планирамо да започнемо обрнут процес. И то је заправо повратак на конфедерални оквир, по коме су ентитети ти који доносе све најважније одлуке. Само таква децентрализована, ентитетска Босна је одржива.

Да ли је у Српској могућ референдум као у Шкотској?

– У Сарајево идем да покушам да се договорим како да живимо, а да једни друге не угрожавамо. Ако неко има амбиције да угрожава виталне интересе нашег народа, то је друго питање. Референдум за који, између осталог, постоји законски оквир јесте наше право.

Кампања у БиХ улази у завршну фазу, какве резултате очекујете? Да ли је победа Милорада Додика извесна?

– Очекујем победу и председника Додика и СНСД и моју. Али знам да у политици нема извесних победа и зато у финишу кампање настављам да свакодневно разговарам с народом о будућности и ономе што ми нудимо, али и да их подсећам шта смо урадили у протеклих осам година, а нема места у РС у коме није било озбиљних инвестиција, које су подигле квалитет живота у свакој од тих средина.

Ви сте жена премијер и кандидат за члана Председништва, а на опозиционом митингу у Требињу су вас вређали. Који је ваш одговор на то?

– Покушавам да то игноришем и да се фокусирам на представљање свог политичког програма. Тај примитивизам ме није изненадио јер постоји један део опозиције који ме и раније вређао на родној основи, али овај пут је тим хором дириговао градоначелник Требиња из Иванићевог ПДП.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Жељка Цвијановић о изборима у БиХ

* Обавезна поља