stejt-department-zgada-1ВАШИНГТОН – Друштвена дискриминација и насиље према мањинским народима, посебно Србима и Ромима, највећи је проблем у Хрватској, наводи Стејт департмент. У годишњем извештају подсећа се на иступе Руже Томашић, Здравка Мамића и Јосипа Шимунића, као и на инциденте поводом уклањања двојезичних табли у Вуковару.

У Хрватској је највећи проблем друштвена дискриминација, и у одређеној мери насиље према припадницима мањина, посебно Срба и Рома, наводи се у годишњем извештају америчког Стејт департмента о људским правима за 2013. годину.

Како стоји у извештају објављеном на сајту Стејт департмента, такво стање обесхрабрује повратак расељених лица и „одлаже опоравак од конфликта с почетка 90-их година прошлог века“.

У извештају се као највећи проблем наводи и однос према ЛГБТ популацији, као и корупција.

Као још један проблем наводи се и спорост правосуђа – нерешени случајеви реституције имовине из Другог светског рата, доба комунизма и ратног периода од 1991. до 1995. године, као и јавно испољавање профашистичких осећања, уништавање споменика Холокауста и трговина људима.

Стејт департмент у извештају посећа и на изјаву посланице Ружа Томашић од 15. марта, која је пред парламентом рекла да је „Хрватска за Хрвате, а други су гости у Хрватској“. Томашићева је дан касније, наводи се, објаснила да је мислила да „су гости они који не виде Хрватску као своју домовину; (да) ако лоше говоре толико о томе, то значи да су гости“.

Премијер Милановић осудио је те наводе, истичући да се Томашићева „не игра са ватром већ са радиоактивним материјалом“, подсећа Стејт департмент.

У извештају се наводи и да се 15. априла Здравко Мамић, извршни директор Фудбалског клуба „Динамо“ Загреб, обратио путем радија министру просвете и спорта Жељку Јовановићу као „Србину који не може водити најважније министарство у Хрватској“.

„Он нема искуства и има крвне ћелије које га предодређују да мрзи било шта хрватско“, подсећа Стејт департмент на Мамићеву изјаву.

Додаје се и да је Мамић провео ноћ у затвору на основу оптужби за кршење закона против говора мржње и подстицања насиља, као и да је Јовановић 21. маја поднео приватну тужбу против Мамића, кога су државни тужиоци оптужили за изазивање јавне мржње.

Загребачки Општински кривични суд одлучио је 3. децембра да Мамић није крив за злочин из мржње, а тужиоци су најавили жалбу на ову пресуду.

У извештају Стејт департмента истакнути су и инциденти у вези са уклањањем двојезичних табли у Вуковару.

„Трећег септембра, неколико стотина демонстраната, пре свега ратних ветерана, присилно је уклонило двојезичне, латинично и ћирилично исписане табле са зграде владе, постављене у складу са законом и пописом из 2011“, наводи се у извештају.

Подсећа се и да су протести резултирали повредама пет полицајаца и хапшењима пет демонстраната. У Вуковару су Срби, према попису из 2011. године, чинили 34,8 одсто становништва, наводи Стејт департмент.

Како стоји у извештају, „18. новембра је група хрватских ратних ветерана опструирала покушај председника Јосиповића, премијера Милановића, других владиних званичника, као и дипломатског кора да учествују у поворци сећања, званичној комеморацији поводом пада Вуковара“.

Председник Јосиповић, додаје се у извештају, изјавио је да су он и „добар део Хрватске“ ожалошћени због тих активности, наводећи да то показује да су они који се противе увођењу ћириличних табли више заинтересовани за стварање политичких инцидената него за част жртава Вуковара 1991. године.

Случај Шимунић

Под насловом „Антисемитизам“, извештај се осврће и на случај фудбалера Јосипа Шимунића.

„Капитен националног фудбалског тима Јосип Шимунић 19. новембра je подстакао навијаче на профашистичку усташку песму ‘За дом спремни’. Загребачко тужилаштво је 21. новембра одредило Шимунићу новчану казну од 25.000 куна (око 4.500 донара), што је највиша казна за изазивање националне мржње и узнемиривање јавности“, наводи се у извештају.

„Фифа је 16. децембра суспендовала Шимунића на десет утакмица, чиме је спречено његово учешће на Светском првенству 2014. Председник Јосиповић је оценио Шимунићев акт као неприкладан, влада је осудила његов потез, а министар спорта, културе и образовања Жељко Јовановић прокоментарисао је да је ‘Шимунићу потребна лекција из историје'“, закључује се у извештају Стејт департмента.

Притисак на новинаре и корупција у Србији

ВАШИНГТОН – Стејт департмент објавио је данас годишњи извештај о људским правима у коме су, у делу који се односи на Србију, међу најозбиљнијим проблемима у 2013. години наведени дискриминација и друштвено насиље над мањинама, нароцито Ромима. Као главни проблеми у Црној Гори и Босни и Херцеговини означени корупција, а у Хрватској дискрминација Срба и Рома.

 Као велики разлог за забринутост у извештају наводи се „узнемиравање новинара и притисак на њих да спроводе аутоцензуру…баш као и корупција у здравству, образовању и више грана власти, укљуцујуци полицију и неефикасни правосудни систем чија су последица дуготрајна суђења и дуги периоди притварања пре судења“.

Остали проблеми које је Стејт департмент уочио у Србији током протекле године били су, како се наводи, физичко малтретирање затвореника које је чинила полиција, узнемиравање активиста за људска права ЛГБТ популације како њихових организација тако и појединаца, као и група и појединаца који критикују владу.

Проблеми су и недостатак одрживих решења за већи број расељених лица, друштвено и породично насиље над женама, децом и особама са инвалидитетом, као и трговина људима.

Влада је предузела кораке на кривичном гоњењу званичника, у полицији и другим структурама власти, када је јавност приметила те злоупотребе. Ипак, многи посматрачи верују да бројни случајеви корупције, лошег поступања полиције и друге злоупотребе остале незабележене и некажњене, наводи се у извештају.

Када је у питању стање људских права на Косову, које је одвојено третирано, Стејт департмент је констатовао да је било извештаја да су припадници Косовске полиције учествовали у кршењу људских права.

У извештају се подсећа да је 19. априла постигнут споразум Београда и Приштине о нормализацији односа, као и, да су као део тог споразума одржани, локални избори 3. новембра.

„Највећи проблеми у вези са људским правима током године биле су барикаде постављене на северу Косова од стране тврдокорних Срба, због чега су ограничена основна права, укључујући слободу кретања и промет робе“, стоји у извештају.

У извештају се помиње убиство једног припадника Еулекса у септембру, као и напад на три бирачка места током новембарских локалних избора, због чега је гласање две седмице касније поновљено.

Као проблеми истичу се и друштвено насиље и дискриминација над припадницима етничких мањина, особа са инвалидитетом, чланова ЛГБТ популације, као и насиље над женама.

Међу осталим проблемима су полицијско малтретирање затвореника, лоши услови у затворима, корупција, дуго трајање притвора, неефикасност судства, застрашивање медија од јавних званичника и криминалних елемената, ограничавање верских слобода, вандализам по верској основи и трафикинг.

Црна Гора: Главни проблем корупција

Стејт департмент је, у Извештају о стању људских права у свету, навео да су највећи проблеми Црне Горе – корупција, фаворизовање политички подобних појединца, слаба контрола сукоба интереса у свим гранама власти, друштвена дискриминација, те узнемиравање независних медија и новинара.

Како преносе данашњи подгорички медији, у извештају се наводи да иако закон предвиђа казне за корупцију званичника на највишем нивоу, у пракси власт није ефективно применила прописе, па ова појава остаје озбиљан проблем.

“Постоје докази да су државни званичници били корумпирани и да нису кажњени”, пише у извештају.

Стејт департмент констатује да су казне за процесуиране ниже службенике за корупцију веома високе, док су напори да се истраже, гоне и осуде високи званичници за корупцију углавном неделотворни.

Указује се да су независни медији и новинари у Црној Гори суочени са физичким нападима, претњама, као и политичким и економским притисцима.

Додаје се да многи верују да Агенција за националну безбедност често прекорачи мандат и прати политичке циљеве Демократске партије социјалиста.

“Многи појединци, организације и стране мисије делују под претпоставком да би могли бити под присмотром”, каже се у извештају Стејт департмента.

БиХ: Главни проблем корупција

Корупција у власти и нефункционалност спадају међу највеће проблеме и у Босни и Херцеговини, наводи се у извештају Стејт департмента о стању људских права у 2013. години коју је на нивоу региона обележила још и друствена дискриминација, насиље, проблеми правосуђа, медија.

 У документу се истиче да грађани у БиХ отежано остварују основна права, попут добијања путних докумената, као и да су политички лидери појачали дубоко укорењене етничке поделе.

„Манипулисали су њима, што је ослабило демократију и управљање, учврстило раширену дискриминацију у већини аспеката свакодневног живота, поткопало владавину права, пореметило јавни дискурс у медијима и омело повратак расељених“, наводи Стејт департмент.

У извештају се оцјењује да „узнемиравање и застрашивање новинара и грађнског друштва ограничава приступ јавности тачним информацијама и позивање политичких лидера на одговорност“, преносе локални медији.

Међу осталим проблемима указано је и на страдање од мина, груб однос полиције према осумњиченима током испитивања, лоше стање у затворима и притворским центрима, невраћање имовине верским заједницама, дискриминацију и насиље над женама и припадницима сексуалних и верских мањина, дискриминацију особа са инвалидитетом, трговину људима и ограничење права на запошљавање.

Стејт департмент наводи да су посебне јединице у оба ентитета и Брчко дистрикту истражиле наводе о прекорачењу полицијских овлашћења, изрекле административне казне и пријавиле ове случајеве тужиоцима. Рад ових јединица оцењен је као „генерално ефикасан“.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Годишњи извештај Стејт Депармента

* Обавезна поља