Доста тога се научи из цртаних филмова, па смо тако у „Снупију“ давних дана чули ону корисну максиму – „говори тихо и води пса са собом“. Али цртани филмови представљају свет другачији од нашег, у коме је на пример могуће нарушавати силу земљине теже или да вам динамит експлодира у руци а ви останете живи и недирнути.

Ако оставимо по страни оне који верују да су цртани филмови стварност и да је могуће доносити тешке одлуке без озбиљних последица – а таквих нажалост има поприлично – они нам не нуде одговор на питање шта ако немамо пса ког бисмо водили са собом, или ако је пас безуб, или ако смо га пре времена уштројили не верујући да ће му оно што смо одбацили више икада требати. А уштројени, знамо, не могу да створе нови живот нити да свој или туђи живот одбране.

Ако немамо пса, дакле, остаје нам да говоримо гласно. Или да се ослонимо на сопствене песнице, макар и против до зуба наоружаног противника. Или да се правимо да је све у реду, да непријатељ не постоји или да уопште није непријатељ, и да прихватимо другу максимy из цртаћа на којима смо одрастали – „ако не можеш да их победиш, придружи им се“.

Јасно је да овде говорим о нашем „косовском“ избору, једним од толиких у нашој историји. Избору који нас је увек до сада у основи спречавао да се „придружимо“. Да не прихватимо оно што се од нас тражи – а то није само пораз, него и аплаудирање поразу, самозаваравање да је оно што нам непријатељ жели у ствари добро за нас. Коначно, и опет, да непријатељ није непријатељ. И да ће нас једном коначно прихватити и пригрлити као свог. Да је то наш интерес, а интерес је, је ли, јачи од свега. Нарочито од правде и истине, а о слободи да не говоримо. Да у свету интереса не постоје ни пријатељи ни непријатељи. Нарочито не пријатељи, који би можда ипак и могли да нам помогну. Макар због својих интереса.

О слободи, дакле, да не говоримо. Ни о чему да не говоримо, осим о опстанку.

У реду, али ко је још опстао без неког смисла, без неког смисла због ког вреди опстати, уопште трајати, макар од био пука илузија? Нисмо животиње и не, нису нам довољни само инстинкти. Нису, ни цивилизованима ни варварима, никоме, онолико колико су људи. А верујте, и цивилизовани и варвари су људи, из које год перспективе да гледате.

Ако немамо пса, или је он безуб или уштројен, наше речи, да би имале снагу, морају почивати на смислу и на вери у њега. А ако верујемо, зашто смо уопште штројили тог пса, или пропустили да га редовно водимо код зубара?

У реду, други су криви. Издати смо. Били смо у заблуди, из најбољих намера. Али шта сад?

Да ли је непријатељ баш толико моћан?

Да ли је за нас све баш толико безизлазно, у шта нас уверавају, необично координисано, и споља и изнутра?

Да ли заиста немамо пса или да ли је он заиста без зуба или без муда? Зуби се могу набавити и вештачки, а муда су можда само увучена дубоко у утробу, а и то се да решити. Чудесна је данашња наука, да не поверујете.

И, коначно, да ли смо заиста без смисла, да ли би оно што кажемо заиста могло да се сведе само на муцање, бесловесни јаук или немоћни смех?

Да ли су заиста свуда и само непријатељи, или смо ми толико опчињени оним који стоји пред нама и тражи да му дамо све што имамо и што му никада није припадало, слепи за богатство света око нас?

Размислимо. Поставимо и ми неки услов, приупитајмо и ми нешто, затражимо. Зашто да не? Док год смо живи ми смо ту, заузимамо неки простор, нешто говоримо и нешто стварамо. А неће бити да је то само и једино наша сопствена несрећа.


Извор: Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Говори тихо и води пса са собом …

* Обавезна поља