grcka 2АТИНА – Грчка петогодишња криза ушла је у до сада најдраматичнију фазу одлуком владе после јучерашње осмосатне седнице да грчке банке буду ; затворене шест радних дана и да се уведу рестрикције на подизање новца. ; Атинска берза такође неће данас бити отворена, потврдили су званичници финансијског сектора.

Ове мере предузете су да би зауставили одлив новца из грчких банака и да би се подстакли повериоци земље да понуде уступке пре него што сутра, 30. јуна, истекне програм иностране помоћи.

Криза је довела у питање грчку финансијску будућност и њено чланство у 19-очланој еврозони, и чак и Европској унији.

Азијске берзе су изгубиле данас преко два одсто у Токију, Хонгконгу и Сиднеју, а пале су и цене нафте и вредност евра.

Последњих дана Грци су нагрнули на банкомате да повуку новац после објаве премијера Алексиса Ципраса да се сазове референдум о предлозима кредитора за реформе које Грчка треба да предузме да би заузврат добила виталну помоћ. У декрету објављеном рано јутрос у грчком Службеном гласнику наводи се да банке неће бити оворене у понедељак ујутро и да ће бити затворене до понедељка, 6. јула. Министар финансија може да одлучи да скрати или продужи тај период. Подизање новца из банкомата биће ограничено на 60 евра дневно. Банкарске трансакције преко интернета углавном су слободне, па стога Грци могу да плаћају рачуне преко интернета. Међутим, неће моћи да пребацују новац на рачуне у иностранству. Кредитне и банковне картице издате у иностранству могу да се користе на банкоматима без рестрикције, што је повољно за стране госте и грчку туристичку индустрију. Забринути туристи су се јуче придружли локалном становништву у редовима пред банкоматима, мислећи да ће рестрикције да се односе и на њих. Одлука о увођењу контроле капитала донета је на предлог Банке Грчке, рекао је премијер Ципрас синоћ у телевизијском обраћању.

Ципрас је оптужио Еврогрупу, министре финансија земаља еврозоне, и њену одлуку да одбаци захтев Грчке да продужи програм помоћи који истиче 30. јуна. Он је поново затражио да се тај програм продужи неколико дана да дозволи земљи да одржи референдум.

Одлука о референдуму, коју је ратификовао парламент после маратонске 13-осатне дискусије завршене у раним јутарњим сатима у недељу, шокирла је и разљутила европске партнере Грчке. Преговори Грчке с кредиторима прекинути су, а обе стране оптужују једна другу да су одговорне за прекид преговора.

grcka-500Ципрас је јуче такође за ове мере оптужио и Европску централну банку јер је одлучила да не повећа количину средстава издвојених као хитни фонд за грчке банке, што је значило да Грчка нема начина да попуни депозите који се брзо празне. ; „Сада је више него јасно да ова одлука нема други циљ него да уцењује грчки народ и спречи демократски процес референдума”, рекао је Ципрас.

„Неће успети. Ти потези ће имати управо супротан ефекат. Они ће учинит грчки народ још одлучнијим у одлуци да одбаце неприхватљиво… предлоге и ултиматуме кредитора”, рекао је Ципрас.

Референдум је заказан за следећу недељу и влада позива Грке да гласају против предлога кредитора, уз аргумент да су они понижавајући и да ће продужити тешкоће земље. Грчки министар финансија Јанис Варуфакис је у изјави објављеној синоћ рекао да сада институције (ЕУ, ММФ, и Европска централна банка) треба да покажу добру вољу, и рекао да је отворен за нове преговоре да се постигне компромис.

„Ми смо већ ставили наше предлоге на сто. Сада институције треба да покажу добру вољу”, рекао је Варуфакис у интервјуу за немачки лист Билд од понедељка, чији делови су објављени синоћ на интернет сајту листа.

Рекао је да Грчка остаје отворена за нове предлоге институција и ако буду заиста бољи влада би могла да предложи гласачима да их прихвате.

Грчка и партнери из еврозоне прекинули су преговоре у суботу после објаве Атине да организује референдум 5. јула о предлозима Еврогрупе датим да би се земља извукла из кризе.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Грчка берза и банке затворени, подизање новца ограничено

* Обавезна поља