andreja-mladenovic_660x330БЕОГРАД– Извршни одбор и Председништво Демократске странке Србије донели су данас одлуку да доскорашњег председника Извршног одбора Андреју Младеновића искључе из странке.

Повод за његово брисање из чланова ДСС-а је суботњи покушај организовања Главног одбора странке у „Сава центру” који је председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић оценила као покушај разбијања странке.

Она је у писму упућеном члановима ГО нагласила да је реч о „нелегалној и расколничкој седници ГО” и упозорила „да свако учествовање у организацији, присуство и учешће у његовом раду представља кршење статута странке, због чега подлеже мерама предвиђеним статутом ДСС-а”.

Осим Младеновића, из страначког регистра чланова највероватније ће бити избрисани сви који су на суботњем скупу говорили: један од оснивача ДСС-а Небојша Бакарец, члан политичког савета ДСС-а Милан Дамјанац, потпредседник покрајинског одбора Никола Жежељ и председник омладине ДСС-а Ратко Петронијевић.

Небојша Бакарец каже да је реч о стаљинистичкој претњи и уверава да тако не поступа особа којој је демократија на срцу. Он констатује да тако господин Коштуница никада није поступао и да током 23 године на челу ДСС-а никада никоме није претио.

„Да ли присуство било каквом мирном скупу може бити разлог за овакве претње? Дакле, не само да ће из наше странке бити избачени сви који су организовали овај ГО, већ и сви они који учествују у његовом раду. Али не само они, гле чуда, из наше странке ће бити избачени и сви они који присуствују овом скупу! Ја сам дао свој потпис за сазивање Главног одбора, дакле могу бити сматран организатором. Био сам присутан и говорио сам на скупу. Дакле, постоје три основа да ме Рашковићева избаци из моје странке”, рекао је Бакарец.

Санда Рашковић Ивић подсећа да је седница ГО заказана за 12. септембар и замера што је скуп у Београду организовао Андреја Младеновић који је смењен с места председника Извршног одбора ДСС-а, па самим тим није више ни члан ГО.

„Једном речју, на седницу такозваног Главног одбора вас је позвао на супротан начин статуту ДСС-а неко ко није члан овог органа, у име неименоване групе чланова ГО, ко се лажно представља као председник Извршног одбора, с приватне имејл адресе и злоупотребом меморандума странке”, записано је писму које је 26. јуна упутила члановима ГО Санда Рашковић Ивић.

Sanda_Raskovic-Andreja mladenovic

Она је за сукобе у странци директно оптужила Српску напредну странку, којој, како тврди Рашковић Ивић, смета чврстина ДСС-а у одбрани националних интереса и залагање за успостављање демократије и владавине права.

„Настојања групе чланова да од ДСС-а начини сателит СНС-а унапред су била осуђена на пропаст, па је тако и најновији покушај дестабилизације странке доживео потпуни крах. Скупу који је одржан у ’Сава центру’, а присуствовао му је један број непознатих лица и минорни број чланова ГО од укупно 215, неформални је скуп који његови организатори лажно представљају као седницу ГО ДСС-а”, записано је у последњем саопштењу ДСС-а.

Избацивањем Младеновића из странке отварају се врата да ДСС изађе из власти у главном граду, пре свега због пројекта „Београд на води”, за шта се залаже Рашковић Ивић. Није познато да ли ће у том случају Младеновић остати на функцији заменика градоначелника Београда или ће бити смењен. У београдској скупштини ДСС има девет одборника, од којих шесторо подржавају Младеновића. Има најава да ће они напустити странку, али да ће задржати одборничке мандате који им по Уставу припадају. У том случају они би и убудуће подржавали владајућу коалицију СНС–СПС која и без њихове подршке има двотрећинску подршку у градском парламенту.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на После неуспелог пуча Младеновић избачен из ДСС-а

* Обавезна поља