cipras-varufakis_2Влада Алексиса Ципраса, којој је Брисел одбио кредит, намерава да тражи од Русије смањење цене природног гаса, као и укидање руског ембарга на неке грчке производе, пре свега на свеже воће, преноси немачки лист Шпигел.

Економску помоћ од Русије грчки политичари намеравају да траже током званичне посете Москви, пише Шпигел.

„Грчка се очајнички бори против банкрота. Услед застоја у преговорима с финансијерима, Атина тражи подршку Русије. У Бриселу и Берлину тај покушај зближавања посматрају с неповерењем“, оцењује лист.

Очекује се да ће министар енергетике Грчке Панајотис Лафазанис и парламентарац Танасис Петракос саопштити ову молбу током посете Москви, планиране за 30. и 31. март.

„Желимо да продубимо наше односе с Русијом у сфери енергетике и надамо се да ћемо од тога имати користи“, изјавио је Петракос у разговору за Шпигел.

Европска унија је забринута због чињенице да многи представници грчке владе осећају да су „ближи с Москвом него с Бриселом“, напомиње Шпигел. Брига је повезана с идејом да би председник Русије Владимир Путин могао да појача утицај у Југоисточној Европи.

Раније је Брисел одбио да одобри Грчкој кредит од 1,2 милијарде евра. Непосредно пред посету Москви, министар енергетике Лафазанис је дао интервју у којем је Европску унију назвао „несавесним империјалистом“ који тежи да „угуши“ Грчку.

Грчки премијер Алексис Ципрас намерава да посети Москву 8. априла. У оквиру те посете, Ципрас планира да се састане с Владимиром Путином.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Грчка ће тражити помоћ од Русије

* Обавезна поља