cipras-varufakis_2АТИНА – Не одустајемо, размишљамо о новом кораку којим бисмо после очигледног размимоилажења у Бриселу поново могли да успоставимо дијалог са повериоцима и обезбедимо финансијску помоћ. Атина не сматра себе кривом за прекид преговора и поручује да је сада лопта у дворишту поверилаца. Чекаћемо стрпљиво док институције не постану реалне у својим захтевима”, написао је премијер Алексис Ципрас у листу „Ефимерида тон синтактон” и изразио мишљење да је „политички опортунизам оно што повериоце тера да траже нова смањења пензија”.

Говорећи о значајним уступцима које је влада учинила од почетка преговора како би се дошло до прихватљивог пакета реформи који је услов да земља добије обећану финансијску помоћ, Ципрас се осврнуо и на оптужбе које због тога добија у редовима сопствене партије и опозиције и навео да „искрену жељу за налажење решења и кораке учињене да би се превазишле разлике неки сматрају слабошћу”.

Грчки премијер је од кредитора затражио да размисле о две ствари: да Грци нису само наследници дуге историјске борбе, већ да они, у исто време, „на својим плећима носе и достојанство једног народа, али и наду европских народа”.

После неуспеха преговора у Бриселу које је грчка делегација напустила после неочекиваног инсистирања ММФ-а да се пензије смање за 20 одсто и тако уштеди 1,6 милијарди евра, да ПДВ за струју порасте на 23 одсто као и цена транспорта, књига, позоришних карата, да нема олакшавајућег пореза за основне намирнице, Атина не сматра да је главни кривац. Премијер Ципрас је одбацио замерке кредитора да је грчка непопустљивост на преговорима питање „идеолошке опсесије” и нагласио да је то „питање демократије”.

Грчка левичарска влада је током ових четворомесечних преговора који су кредиторе требали да одобровоље да финансијски помогне Атини више пута поновила да постоје „црвене линије” које се тичу основног стандарда грађана и преко којих не може да чини нове уступке. У том контексту дирање у пензије и пристајање на ПДВ који је нереалан у садашњим условима било би коначно одступање од предизборних обећања која су већ окрњена.

Иако се грчка влада нада да ће решење бити нађено, већина светских медија пише да су преговори више него икада близу краха, а Грчка никад ближа банкроту. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматра да је нереално да се икакав прогрес постигне до заседања Еврогрупе у четвртак на којем је требало да се донесе и коначно решење о ослобађању кредита. Јункер изражава наду да би до краја месеца могао да се учини напредак, јер тада истиче споразум о четворомесечном продужавању финансирања Грчке.

Јункер не признаје да кривица није само на страни Грчке и поручује да ће „наставити да гура Грчку са леда”, док званичници ЕУ јасно поручују да је Атина крива за све јер није понудила ништа ново што би јој крајем месеца обезбедило бар исплату дуга од 1,6 милијарди евра ММФ-у.

Министар финансија Јанис Варуфакис је изјавио да је „Грчка кредиторима јасно рекла да је доста свега, што је много-много је! Сада је на Европљанима да се осврну и донесу одлуку, процене шта је у интересу европских народа”!

Он сматра да је сада очигледна порука кредитора која је од почетка била јасна: „или ћете потписати споразум или вас чека пропаст”. „Ми немамо право, немамо мандат народа да прихватимо споразум који ће омогућити добијање кредита али ће у исто време значити наставак рецесије”, изјавио је Варуфакис и подвукао да се само реструктурисањем грчког дуга може нешто постићи и гарантовати отплата дуга.

Ципрас – Кривична одговорност за ММФ

АТИНА– Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да Међународни монетарни фонд (ММФ) сноси кривичну одговорност за грчку дужничку кризу, због чега је позвао европске кредиторе да размотре акције ММФ-а.

„Дошао је тренутак да о предлозима ММФ-а не судимо само ми, већ и Европа. ММФ сноси кривичну одговорност за данашњу ситуацију”, изјавио је Ципрас у обраћању његовој парламентарној групи, само два дана након колапса преговора између грчких званичника и кредитора у Бриселу, преноси агенција Франс прес.

„У овом тренутку, доминира строг став ММФ-а у погледу оштрих мера штедње, и европско одбијање било каквих разговора о одрживости дуга. Фокусираност на буџетске резове је највероватније део политичког плана да се понизи читав један народ који је у протеклих пет година патио и то не својом кривицом”, изјавио је премијер.

Ципрас је истакао да жели споразум који ће ставити тачку на преговоре са кредиторима, али и да је његова влада изабрана да оконча мере штедње.

„Од грчког народа смо добили мандат да бисмо стали на крај мерама штедње, а како бисмо то постигли, потребно је да тражимо споразум који ће расподелити терет равномерно и који неће угрозити плате радника и примања пензионера”, изјавио је Ципрас, истовремено окрививши Европску унију за противљење отпису дела грчког дуга, преноси Ројтерс.

Меркел – Учинићу све да Грчка остане у Еврозони

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила данас да ће учинити све што је у њеној моћи како би Грчка остала у еврозони, али и да је одговорност на званичној Атини и њеним кредиторима да прекину застој у преговорима и да постигну споразум.

Изразивши жаљење због недостатка напретка у преговорима намењеним постизању споразума познатијем као „готовина за рефоме“, Меркелова се усредсредила директно на званичну Атину и њене кредиторе – Европску унију, Европску централну банку и Међународни монетарни фонд, јавља Ројтерс.

„Нажалост, мало је новости о којима могу известити. Сву своју енергију концентришем на то да помогнем трима институцијама и Грчкој да пронађу решење“, рекла је немачка канцеларка на конференцији за новинаре после састанка са луксембуршким премијером Гзавијеом Бетелом.

Меркелова је, такође, поручила да је у њеном фокусу сада састанак министара финансија еврозоне који се у четвртак одржава у Бриселу.

„Одувек сам говорила да ћу учинити све како би Грчка остала у еврозони. Остајем посвећена томе“, закључила је она.

Како наводи Ројтерс, грчки премијер Алексис Ципрас оптужио је данас кредиторе да покушавају да „понизе“ његов народ, и поручио да Међународни монетарни фонд „сноси кривичну одговорност“ за грчку дужничку кризу.

Јункер не мари за грчку владу …

БРИСЕЛ – Председник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, упутио је данас оштре критике на рачун грчке владе, оптуживши је за обману гласача поводом предлога који је он доставио у циљу решавања грчке дужничке кризе.

„Не марим за грчку владу, али марим за грчки народ“, рекао је Јункер, напомињући да су „неки пропатили далеко више од других у Европској унији“ због напора њихових влада да смање своје дугове, јавља Ројтерс.

„Дебата у Грчкој и ван ње би била далеко једноставнија када би влада у Атини тачно саопштила шта је то што Комисија предлаже. Кривим грчке званичнике због тога што су домаћој јавности саопштили ствари које нису у складу са оним што сам рекао грчком премијеру“, изјавио је Јункер.

Према његовим речима, ЕК је против подизања стопе пореза на додату вредност (ПДВ) на лекове и електричну енергију, због чега је та институција изнела друге предлоге за поправљање стања у грчком буџету, међу којима је и скромно смањење потрошње у војном буџету.

Како подсећа британска агенција, грчки премијер Алексис Ципрас је раније данас изјавио да би према предлозима Комисије ПДВ на струју требало да порасте за десет процентних поена, док је грчки министар за здравље поручио да не жели подизање стопе ПДВ-а на лекове.

САД тражи решење грчке кризе

Бела кућа је саопштила данас да се нада да ће ситуација између Грчке и њених кредитора бити решена пре него нанесе значајну штету глобалној економији.

Према речима портпарола Беле куће Џоша Ирнеста, све стране укључене у актуелне преговоре морају бити заинтересоване за враћање Грчке на снажне економске темеље и то на начин који неће узнемирити финансијска тржишта.

Последња рунда преговора између Грчке и међународних кредитора, протеклог викенда у Бриселу, завршена је без договора, будући да су и даље биле присутне „значајне разлике“ у ставовима две стране.

Званичници ЕУ кривицу за неуспех приписују Атини, наводећи да није ништа ново понудила да обезбеди 1,6 милијарди евра за отплату дуга ММФ-у до краја овог месеца, док је грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да је застој у преговорима настао због неслагања међу кредиторима.

Ципрас је данас оптужио Међународни монетарни фонд да сноси кривичну одговорност за грчку дужничку кризу, због чега је позвао европске кредиторе да размотре акције ММФ-а.

Варуфакис – Нема нове листе предлога

БЕРЛИН – Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је да не планира да изнесе нову листу предлога реформи на састанку еврогрупе у четвртак.

Варуфакис је, у интервјуу за немачки „Билд”, рекао да неће изнети такву листу јер „еврогрупа (министри финансија евро зоне) није право место за изношење предлога о којима се претходно није преговарало на нижем нивоу”.

Грчки тим је, међутим, „у свако време доступан да би се изнашло свеобухватно решење са нашим партнерима”, казао је Варуфакис.

Варуфакис је истакао да би званичници Европске уније, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда требало да се врате за преговарачки сто са „јасним, снажним мандатом”.

Грчки министар је поново позвао немачку канцеларку Ангелу Меркел да његовој земљи пружи „Говор наде”, сличан оном који је упућен Немачкој на крају Другог светског рата, а којим би се послао сигнал да је Европа спремна да одустане од захтева за мерама штедње, пренела је агенција Ројтерс.

„Говор наде” је 1946. године одржао државни секретар САД Џејмс Бирнс у Штутгарту, а означио је промену става према Немачкој и шансу за опоравак.

У Бриселу су у недељу увече завршени преговори Грчке и представника Европске уније и ММФ без договора.

Према изјавама из Европске комисије и даље постоје велике разлике између планова грчких власти и заједничких захтева Комисије, Европске централне банке и ММФ-а, а званичници ЕУ кривицу за неуспех сваљују на Атину, наводећи да није ништа ново понудила да би се обезбедило 1,6 милијарди евра за исплату ММФ-у до краја месеца.

Према извештајима медија, кредитори од Грчке траже спровођење мера којима би се буџету уштедело 5,8 милијарди евра, док грчка влада предлаже уштеду до четири милијарде.

Неименовани званичник грчке владе изјавио је да Грчка никада неће попустити пред захтевом за смањење пензија и плата или увођење додатних пореза на основне потрепштине, као што је струја.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Грчка и кредитори пред крахом преговора

* Обавезна поља