zan-klod-junker-1Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер упутио је последњу понуду Атини у покушају да се постигне договор о исплати финансијске помоћи Грчкој пре истека данашњег рока, изјавили су извори из ЕУ и Грчке.

Према тој понуди, грчки премијер Алексис Ципрас требало би да пошаље пристанак у писаној форми на време, да би министри финансија земаља еврозоне имали времена да одрже ванредан састанак и потврде договор.

Ипак, мало је назнака да је Ципрас спреман да промени став, након што је раније рекао да су услови које су поставили кредитори „понижавајући“.

Званичник из Атине рекао је да је Влада Грчке са занимањем саслушала предлог, али да ће Ципрас на референдуму 5. јула заокружити „Не“. Грци ће се тада изјаснити гласањем о предлогу страних кредитора.

У поседњу понуду Европске комисије уврштен је предлог Грчке да ПДВ за хотеле буде 13 одсто, а не 23 одсто, како је било претходно предвиђено. У овом тренутку није познато да ли у документу има још неких измена.

Ако би понуда била прихваћена, министри финансија еврозоне могли би да усвоје саопштење у којем би рекли да ће обећање из 2012. године о продужавању рока за отплату зајма, смањењу камата и продужавању мораторијума на отплату камата на зајмове које је узела Грчка бити реализовано у октобру.

Извори наводе да је понуда условљена слањем писма на време из Атине Јункеру, председнику еврогрупе Јерену Дијселблому, немачком канцелару Ангели Меркел и француском председнику Франсоа Оланду, како би они имали времена да организују ванредан састанак еврогрупе.

Шулц – Грчка да настави преговоре како би избегла банкрот

Председник Европског парламента Мартин Шулц позвао је Грчку на преговоре да би избегла данас банкрот, изражавајући уверење да су Грчка и њени кредитори у петак били “врло близу постизању компромиса”.

Преговори, прекинути у суботу увече после одлуке о референдуму у Грчкој 5. јула, треба да буду настављени до вечерас, рекао је Шулц на конференцији за новинаре у Бриселу.

Грчка влада је раније данас саопштила да је премијер Алексис Ципрас телефоном разговарао са Шулцом, који му је обећао да ће, што је брже могуће, организовати састанак посланичких група Европског парламента.

Грчка има до сутра рок за отплату рате кредита од 1,5 милијарде евра Међународном монетарном фонду, а ако не нађе новац, то ће значити проглашавање мораторијума на плаћања, што је увод у њен излазак из зоне евра и банкрот.

Озборн – Последице изласка Грчке из евро зоне не смеју бити потцењене

Последице потенцијалног изласка Грчке из еврозоне не смеју бити потцењене, упозорио је данас британски министар финансија Џорџ Озборн, уз поруку да су британска влада и централна банка Енглеске спремне да осигурају финансијску стабилност у земљи.

„Мислим да нико не сме потценити последице које би потенцијални излазак Грчке из еврозоне имао по европску привреду, као и негативне последице по нашу привреду“, рекао је Озборн у обраћању британском парламенту.

„Британска влада и централна банка Енглеске су спремне да осигурају финансијску стабилност у Британији“, поручио је британски министар.

Он је, такође, рекао да је одржавање референдума у Грчкој искључиво питање грчког народа.

Како јавља лондонски лист „Гардијан“, британско министарство финансија је издало упутство намењено британским компанијама које послују са Грчком, у којем их позива да утврде да ли њихови грчки клијенти још могу да плате пружене услуге.

Из министарства, такође, поручују да би се филијале грчких банака које послују у Британији и које не примењују контролу капитала могле суочити са проблемима.

У Британији, како преноси „Гардијан“, послују четири грчке банке, и то филијале грчке Пиреус банке и Националне банке Грчке, затим огранак Еуробанке и подружница Алфа банке.

Нобеловац Кругман – Ја бих заокружио једно велико НЕ

„Ја бих заокружио једно велико ‘не’ на референдуму у недељу.“ Ово је грчком народу поручио добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман.

У својој колумни, коју пише за „Њујорк тајмс“, Кругман објашњава да би он гласао против наставка сарадње са Тројком.

Нобеловац сматра да постоје два разлога због којих би Грци требало да се захвале кредиторима на „сарадњи“ и пођу својим путем.

Први разлог је зато што би напуштање евра било много бољи потез од „остајања на мртвој тачки као у протеклих пет година“, и друго, гласање за наставак сарадње са кредиторима значило би скоро сигуран крах владе Алексиса Ципраса и Сиризе.

Левичарска партија је на власт дошла управо због програма одбацивања мера штедње које су наметнули ММФ, ЕЦБ и државе еврозоне.

„Сада је дошао тренутак одлуке, који је Ципрас препустио народу Грчке, који има прилику да сам одлучи о својој судбини. Искрено се надам да ће донети праву одлуку“, написао је Кругман.

Прослављени нобеловац је додао да је „најтеже прошло“, и да популарни „Grexit“ уопште није тако катастрофалан како се неки труде да га представе.

„Океј, грчке банке су затворене, а контрола капитала је уведена. Излазак Грчке из евра (Grexit) уопште није тако страшан, а ситуација о напуштању евра делује много светлије од останка у истом систему“, закључио је Пол Кругман.

Нобеловац и критичар Џорџа Буша

Пол Робин Кругман је амерички економиста, колумниста, писац и друштвени коментатор. Тренутно предаје економију и међународне односе на универзитету Принстон, и пише редовну колумну за „Њујорк тајмс“ од 2000. године.

Кругман је у академским круговима познат по свом раду на теорији трговине и обрађивању валутних криза и нове трговинске теорије. Обично се сматра неокејнзијанским економистом, док су му политички ставови блиски америчком либерализму и прогресивизму. Познат је као жестоки критичар Џорџа Буша и његове економске политике. За време председничких избора 2008. критиковао је економску платформу Барака Обаме, држећи да је далеко супериорнија економска платформа коју је предложила Хилари Клинтон. Године 2008. добио је Нобелову награду за економију.


Извор: Танјуг, Блиц,

Оставите коментар

Оставите коментар на Грчка криза пред истек ултиматума ЕУ

* Обавезна поља