СКОПЉЕ – На превременим парламентарним изборима који су у недељу одржани у Македонији, владајућа партија ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 посланичко место, док је главној опозиционој странци СДСМ припало 49 места, показују прелиминарни резултати пребројавања гласова које је данас објавила Државна изборна комисија.

Албанској партији ДУИ, млађем партнеру у владајућој коалицији, припало је 10 посланичких места, а Покрет БЕСА – нова албанска опозициона странка – освојио је пет мандата у македонској скупштини, која укупно има 120 чланова, изабраних из шест изборних округа, из сваког по 20, преноси МИА.

Алијанса за Албанце освојила је три посланичка места, док ће са два места у новом сазиву парламента располагати ДПА, додаје македонска агенција

Груевски сматра да може формирати владу

Македонија треба што пре да добије нову владу која ће радити на реформама, пре свега економским, али и на прикључивању државе ЕУ и НАТО-у, рекао је председник ВМРО–ДПМНЕ Никола Груевски, након објављивања званичних резултата превремених парламентарних избора.

Победничка коалиција ванредних парламентарних избора у Македонији ВМРО-ДПМНЕ се припрема за формирање владе са традиционалним партнером, албанском партијом ДУИ Алија Ахметија, која се, међутим, још не изјашњава о наредним корацима, а опозициона СДСМ најављује бројне приговоре на изборни резултат.

Другопозиционирана новооснована албанска партија БЕСА не жели коалицију са ВМРО-ДПМНЕ коју предводи Груевски. Коалицију са Груевским, тврде медији, не желе ни млађи чланови досадашњег традиционалног коалиционог партнера ДУИ.

Након почетних званичних резултата парламентарних избора за СДСМ је број мандата још неизвестан и најављују велики број жалби у вези са неправилностима.

У саопштењу те странке се наводи да, упркос притисцима у предизборном и изборном периоду, изборни резултати показују да су грађани одабрали промене.

Наводи се и да су грађани својим опредељењем на изборима показали да је време за политичара као што је Груевски завршено.

ВМРО-ДПМНЕ, која је према званичним резултатима ДИК освојила 51 посланички мандат, већ се припрема за формирање нове владе која би, како истичу, требало да започне неопходне реформске процесе с циљем изласка земље из двогодишње политичке кризе.

Иначе, ова странка у новој влади ће имати 10 посланика мање у односи на претходни сазив парламента, што, сматрају аналитичари, прилично обесхрабрује јер је виђени коалициони партнер ДУИ освојио готово исто толико мандата мање.

ДУИ, на коју ВМРО-ДПМНЕ рачуна и која је традиционално била коалициони партнер Груевског, још се није изјаснила о парламентарној већини.

Аналитичари сматрају да би парламентарна већина од 61 посланика била минимум и да су мале шансе да се таквој коалицији придруже друге мање албанске партије.

Након ових избора, покрет БЕСА је постао четврта по јачини политичка снага. Из тог покрета поручују да су отворени за разговор о формирању парламентарне већине, али не и са ВМРО–ДПМНЕ.

Африм Гаши, један од оснивача тог покрета основаног 2014, изјавио је да њихови посланици не желе да седе за истим столом ни са „братском“ ДУИ.

Из покрет БЕСА такође најављују приговоре ДИК-у јер сматрају да су им два посланичка места украдена.

Груевски, с друге стране, најављује да ће бити мандатар и да ће врло брзо формирати владу.

Аналитичари пак процењују да ће влада Груевског само са ДУИ бити тешко одржива, тим пре што, према незваничним информацијама на које се позивају македонски медији, млађи чланови те албанске партије не желе више у коалицију са Груевским.

Део аналитичара стога не искључује могућност одржавање нових избора заједно са локалним већ наредне године.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Груевски најављује формирање владе

* Обавезна поља