БЕРЛИН – Ефраим Зуроф, директор Центра Симон Визентал у Јерусалиму, који је до сада више пута упозоравао на пораст неофашизма у Хрватској, оценио је да је актуелна ситуација у Хрватској у том смислу веома лоша и да није оптимистичан да би се она могла променити, осим уз, како је рекао, право руководство у земљи.

Констатује, међутим, да се управо председница Колинда Грабар Китаровић недавно у Канади фотографисала огрнута усташком заставом и пита шта онда очекивати.

„То је порука која се шаље хрватском народу. Што се може закључити – или је она носталгична према усташама, или је погрешна особа за тај посао. Нажалост”, навео је Зуроф у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Мисли да би се неко у Европској унији требало да пробуди и позове Брисел и објасни шта се догађа у Хрватској, јер је ово што се сада догађа у тој земљи, заиста неприхватљиво.

„Лично свуда подижем глас против нацизма, али промене су могуће када грађани Хрватске сами схвате да су овакве ствари потпуно неприхватљиве”.

Поводом постављања спомен плоче у Јасеновцу са уклсаним натписом усташког поздрава „За дом спремни”, Зуроф каже да има осећај да у Хрватској не постоји жеља да се покрене истрага.

„ Заправо не жели се ништа радити по том питању. То је проблем и то је једна тужна прича. Сумњам да ће се било каква озбиљна акција подузети у садашњим околностима. Незамисливо је да се било гdе у Хрватској поставља таква спомен-плоча, поготово не у Јасеновцу”.

Објашњава да је тај поздрав увреда свима који су изгубили породицу и рођаке у Јасеновцу, Јадовну или другим усташким концентрацијским логорима у Хрватској, као и онима који се усташе послале у Аушвиц.

„То је увреда за све који су патили под усташким режимом, који је био један од најкрволочнијих у источној Европи током Другог светског рата”, каже Зуроф.

Упитан зашто изостаје притисак Запада, из Брисела, Вашингтона или Јерусалима, Зуроф каже да и у самој Хрватској постоји закон који забрањује пропагирање усташких слогана. „То може бити забрањено и кажњено, али се влада плаши да то уради. У Хрватској данас имате велики број људи који сматрају да је узвик „За дом спремни” сјајна ствар и да су усташе божји дар човечанству. Многи мисле да су они били хероји који су се знали супротставити хрватским непријатељима и зато желе да се они поновно врате”, навео је.

Како друга;чије објаснити да се у срцу Загреба сваке године одржава миса за Анту Павелића, једног од највећих масовних убица током Другог светског рата, запитао је Зуроф и додао да не би био изненађен да се то догоди и овог децембра.

„Да ли Павелић заслужују такву мису? Наравно да не. То је срамота”, поручио је.

А на питање откуда толико младих који подржавају усташку идеју, Зуроф каже да то зависи у каквим срединама одрастају и буду васпитавани.

„Ту је заказало образовање, али и политичко вођство демократске Хрватске, посебно Фрањо Туђман. Иако се он борио против усташа, и иако су му усташе убиле брата, и иако је био партизан, он је постао хрватски националист. То је урадио због политичких разлога јер је желио постати председник”, прецизан је Зуроф.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зуроф – Брисел да објасни шта се догађа у Хрватској

* Обавезна поља