СКОПЉЕ – Седам дана од избора Талата Џаферија, представника албанске партије ДУИ за председника Собрања и инцидената, који су тим поводом избили у Собрању, као и три дана од боравка америчког изасланика Брајана Хојта Јиа у Скопљу, чини се, да се у Македонији стварају услови за мирну предају власти, те да након 11 година власти ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, одлази у опозицију.

Грађанска иницијатива „За јединствену Македониу” наставља да протестује против, како сматрају, нелегално и нелигитимног избор Џаферија, против тзв. тиранске платформе и за одржавање нових ванредних парламентарних избора за које се залаже и ВМРО-ДПМНЕ.

Синоћ је одржан 66. протест те иницијативе, а њихова порука је била да је Македонија поробљена, те да се из окупације може изаћи само новим изборима.

Протест је почео испред зграде владе, а завршио се испред зграде Собрања, коју обезбеђује велики број полиције.

Протест ће, како су најавили, бити настављен данас.

Посебну реакцију протестаната је изазвала информација да је Џафери, преузимајући функцију председника парламента, у кабинет унео и заставу Републике Албаније, пренели су македонски медији.

Позивајући се на изворе из страначких и дипломатских кругова, портал Фактор пише да је ВМРО-ДПМНЕ практично већ у опозицији о чему је страначке колеге на састанку Извршног одбора, који је одржан јуче, обавестио Груевски.

Потврда томе је јучерашње званично преузимање функције председника парламента Џаферија, која је протекла у мирној и демократској процедури.

Груевски је, наводи овај медиј, наводно својим страначким колегама рекао да је већ уморан од свега, да у међународној заједници немају пријатеља и да су им сва врата затворена.

Исти извори наводе и да не треба бити изненађен ако се Груевски повуче из страначких активности већ на наредном конгресу.

Претходно је ВМРО-ДПМНЕ осудио, како су навели, нелегални избор председника парламента оценивши то као насиље над институцијама, пре свега, Устава, закона и законских аката.

Оценили су и да би то могло да уведе нову праксу девалвирања државе и њених институција.

ВМРО и даље инсистира да СДСМ одустане такозване тиранске платформе, која је осмишљена у, како су навели, суседној земљи.

С друге стране, СДСМ је такође јуче одржао Главни одбор странке на коме је одато признање лидеру Зорану Заеву за исказану храброст и, како се наводи, мудрост, током догађаја који су претходили, што доводи до могућности до скорог формирања нове македонске владе.

Како су раније јавили македонскимедији, председник Македоније Ђорђе Иванов има 10 дана да Заеву додели мандат за састав нове владе.

„Врло брзо, очекујем да уђемо у преговоре за формирању нове владе. Након 11 година власти СДСМ освојила поверенеје грађана. Нова влада ће залагати за демокртију, реформе, јединствену и европску Македонију, што ће грађанима обезбедити квалитетан живот”, рекао је Заев и додао да ће приоритет нове влади остати интереси грађана и државе.

Он је позвао своје страначке колеге да се озбиљно посвете овим кључним циљевима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Груевски уморан од свега полако предаје власт

* Обавезна поља