27.марта 1999.г. ПВО Србије је нанела први удар војној индустрији САД. Оборени „стелт“ је задуго прекинуо успешни бизнис авиационог комплекса „Локхид Мартин“. „Локхид Мартин“ је морао да одустане од производње F-117A, без обзира што су наруџбине постојале за неколико следећих година.

Купци, пошто су сазнали да су „невидљивца“ оборили Срби, и то најобичнијом „совјетском ракетом“, одмах су раскинули све уговоре са „Локхид Мартином“, који је на том послу изгубио скоро 7 милијарди долара. 2008 године Пентагон је F-117A повукао из наоружања.

Горко искуство је Американце натерало да се позабаве пројектовањем нових невидљивих машина. Направили су перспективног ловца пете генерације F-35, извршили испитивања у ваздуху. Прича се да „новајлију“ треба дорадити, за шта је потребно још око 2 милијарде долара. Планира се да се произведе укупно 3 хиљаде тих авиона, истина, у ситнијим партијама. САД је F-35 у Јапану, пет авиона је продато Израелу (по цени од 100 милиона сваки).

Пентагон се спрема да у 2017.години купи 63 ловца за сопствене војно-ваздушне снаге. Тај програм се процењује на 379 милијарди долара, а ловци пете генерације треба да покажу свету све предности америчке војне индустрије. Авион се тешко примећује, може да носи и нуклеарно оружје, радар га не констатује.

Међутим, за сада има много стручњака који F-35 сматрају за врло проблематично оружје. Уколико не прође оштра испитивања у борби тај ловац врло лако може да постане музејски експонат. Тврди се да ће Американце неуспех са F-35 коштати 1,5 билиона долара. „Чудо технике“ није баш толико поуздано, како су то тврдили конструктори и произвођачи. F-35, како се испоставило, пати од „проблема прекомерне тежине“ и од прегревања, уосталом и могућност маневрисања за сада је лошија него код његових претходника. А најважније је то, да је овај ловац прилично беспомоћан у борби. Јер он је снабдевен са само две ракете класе „ваздух-ваздух“. Испоставило се да је то невероватно скупа играчка, која служи да би се са ње брисала прашина. Експерти саветују Белој кући да прекине програм-катастрофу за који је све време лобирао „Локхид Мартин“, без обзира што је „стелс“ у пролеће 1999.године оборен од стране српских ракеташа.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Све је почело од Србије

* Обавезна поља