grujicicСАРАЈЕВО/БАЊАЛУКА – У Главном центру за бројање гласова у Сарајеву пребројани су листићи са недељних избора за Сребреницу, а како незванично сазнају медији у Републици Српској заједнички кандидат српских странака Младен Грујичић је у убедљивој предности над актуеним начелником те општине Ћамилом Дураковићем.

У присуству посматрача, поново су пребројани гласачки листићи спорних бирачких места из Сребренице.

Незванично, кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић, са два од три бирачка места, има само два гласа мање у односу на број који је раније утврђен, а Ћамил Дураковић исти број гласова.

Према прелиминарним, незваничним и некомплетним подацима ЦИК-а, јавља Танјуг, заједнички српски кандидат за начелника Сребренице Младен Грујичић освојио је 3.980 гласова бирача на локалним изборима 2. октобра, а Ћамил Дураковић 1.742,  пренела је РТРС.

Грујичић о неправилностима на бирачким местима у ФБиХ

БАЊАЛУКА– Српски кандидат за начелника Општине Сребреница Младен Грујичић указао је данас на претње српским посматрачима и бројне нерегуларности на бирачким мјестима у Федерацији БиХ, где се гласало у одсуству за Сребреницу.

Он је на конференцији за новинаре истакао да је онемогућавано српским посматрачима да имају увид у изборни процес и да уочене неправилности унесу у записнике, те да од Централне изборне комисије БиХ очекује санкционисање тих бирачких одбора и особа које су претиле.

„Посматрачима је прећено батинама и на неким бирачким местима нису им омогућили да добију податке о броју бирача који су гласали, а вишак коверата у односу на број гласача који се појавио на неким од тих бирачких места су уништавали и нудили посматрачима да то учине, што они нису прихватили”, појаснио је Грујичић.

Он је додао да је, захваљујући незаконитостима и гласању са туђим личним документима, те другим манипулацијама, омогућено да на бирачким мјестима у ФБиХ за Сребреницу излазност буде око 80 одсто, што је много већи проценат него на осталим биралиштима у БиХ.

„Према подацима са тих биралишта, мој противкандидат Ћамил Дураковић је максимално могао добити око 1.100 гласова, а чујемо његове изјаве да ће добити око 1.500 гласова од бирача који су гласали у одсуству и на тај начин се прави притисак и настоји изазвати стање да се пониште избори на неким биралиштима и омогући још већи инжењеринг приликом њиховог понављања што је недопустиво”, оценио је Грујичић.

Посматрач Маринко Јањић каже да је доживио претње и претрпио трауме на бирачком месту у Грачаници у ФБиХ.

„Прво ми нису дали да уђем на бирачко место, а онда су ми претили. Једна девојка из бирачког одбора, која није била упозната и мислила је да сам Бошњак, рекла је да не обраћам пажњу на то шта се ради и како се гласа и `да се правим луд као што и она чини јер ништа не може да промени”, појашњава Јањић.

Он каже да га је један мушкарац отворено питао: „Зар ти се исплати добити батине ради 25 гласова након 19.00 часова”.

„Помирио сам се и са тиме да ћу добити батине, јер полиција није долазила иако сам случај пријавио. Срећом, при затварању биралишта настала је гужва између чланова СДА и СДП-а БиХ и успео сам да побегнем да не добијем батине”, испричао је Јањић наводећи бројне примере манипулација на том бирачком месту, пренела је РТРС.

Додик – Грујичић ће Сребреницу потпуно интегрисати у Српску

НОВИ САД – Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је данас очекивање да уверљива победа заједничког кандидата српских странака у Сребреници, Младена Грујичића, буде ускоро верификована јер су избори били фер и поштени, поручивши да ће српски кандидат Сребреницу потпуно интегрисати у Републику Српску.

grujicic-i-dodik

Додик је за Први програм радија РТВ рекао да је Грујичић освојио неупоредиво више гласова од Ћамила Дураковића, досадашњег начелника те општине, и поручио да српски кандидат неће правити разлику између грађана Сребренице, као што је то чинио Дураковић.

Говорећи о позиву Тужилаштва Босне и Херцеговине за саслушање поводом организовања референдума о Дану Републике Српске, Додик је рекао да ће дати изјаву Тужилаштву, иако његов легитимитет не признаје, али за сада, како каже, нема података када ће бити саслушан.

Председник Републике Српске понавља да неће ићи у Сарајево јер је уобичајена пракса да саслушање може да се обави и на другом месту, а не искључиво у Сарајеву где је седиште Тужилаштва.

„Не знам зашто би мене одвајали, осим чињенице да желе да понизе или да на неки други начин политички искористе тај моменат”, сматра Додик и додаје да је Тужилаштво нелегално и да не постоји у Уставу, а да је формирано као „међународна креација како би кажњавало пре свега Србе”.

Коментаришући претње међународне заједнице због одржаног референдума у Републици Српској, Додик каже да они покушавају да инструишу институције које ионако нису уставне.

„Уставни суд БиХ има три странца који је требало да пре 15 година напусте ту дужност, али се они и даље одржавају. Са њихова три гласа и два гласа Бошњака они имају већину у Уставном суду и доносе одлуке које су по правилу против Републике Српске”, тврди Додик, додајући да имамо ситуацију да поштујете неправду или се томе супротставите.

„Ми смо рекли да то нећемо да поштујемо као такво и тражимо да се таква пракса промени што је било довољно да неко тамо у Сарајеву у сарадњи са међународним фактором закључи да због једног референдума који је спроведен у РС треба неко кривично да одговара”, каже Додик.

Он наглашава да као председник мора и хоће да буде на страни већинског дела мишљења свог народа који је показао способност да на демократски начин, миран и достојанствен, изађе и гласа.

„Све остало је инжењеринг којим се покушава неко дисциплиновати, а са мном то иде тешко”, поручује председник Републике Српске


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Грујичић надмоћно у Сребреници

* Обавезна поља