cepurin-sednica„Поштујемо избалансирану мирољубиву политику Београда у региону и залажемо се за поштовање резолуције 1244. Против смо двоструких аршина и уцена“, рекао је Чепурин на округлом столу Центра за развој међународне сарадње под називом „Србија, НАТО, Русија — шта је српски интерес“.

Он је нагласио да Русија никада није билa против приступања Србије ЕУ, али да је против уцена које од ЕУ долазе Србији.

Чепурин је такође подсетио да је НАТО нанео ненадокнадиву штету Србији, истакавши да би Алијанса „ту штету требало да надокнади а не да уцењује Србију“.

Лавров у децембру у Србији

Чепурин је такође рекао да је на снази позив премијеру Русије Дмитрију Медведеву да посети Србију, истакавши да је председник руске владе успоставио добре личне односе са српским колегом Александром Вучићем.

Конкретaн датум посете није никад одређен, навео је Чепурин и додао да је датум који се појављивао у медијима „неко измислио“.

Чепурин је подсетио да су премијери Србије и Русије, Александар Вучић и Дмитриј Медведев, пре годину дана разговарали у Москви, а да ће тема њиховог састанка у Србији обухватити широк спектар питања, највише економских.

Према речима амбасадора, у наредна два месеца следи читав низ билатералних састанака руских и српских званичника: стиже важна делегација на челу са секретаром Савета безбедности Николајем Патрушевом, а почетком новембра биће одржан састанак међувладиног комитета.

„Сви ови састанци требало би да обезбеде основу за развој сарадње и да обезбеде основу за долазак премијера“, објаснио је Чепурин.
Он је потврдио и да у првој половини децембра у посету Србији долази шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

У Србију већ стигло 20 руских пилота

Говорећи о предстојећим заједничким војним вежбама српске и руске војске, Чепурин је рекао да почињу вежбе „БАРС“ и да је у Србију већ стигло 20 пилота.

Од 3. до 15. новембра биће одржана вежба „Словенско братство“ и доћи ће неколико стотина руских стручњака, рекао је амбасадор, додајући да су на вежбе позвани сви заинтересовани и да их нико не скрива.

„Војно-техничка сарадња Србије и Русије је све живља. Залажемо се за бољу војно-техничку сарадњу са Србијом јер то помаже стабилност у региону“, истакао је руски дипломата.

Aleksandar-Cepurin4_620x0

НАТО нестаје као мехур

„Последњих година свет се радикално мења и многи на те промене гледају с надом. Данас је сасвим јасно да се рађа мултиполаран свет. Чуо сам израз који сликовито приказује ситуацију. Аутор каже да НАТО нестаје као мехур док Русија расте као птица феникс. Русија је спремна да сарађује са свима на равноправним основама, не на основу америчког него међународног права. Објективно говорећи, за то је заинтересована већина земаља“, рекао је Чепурин.

Он је оценио да се САД преко НАТО-а труде да сачувају и одрже превласт у свету, као и да одрже превласт над ЕУ.

Ако погледамо уназад, подсећа Чепурин, Русија је предлагала такав безбедносни систем који би био заснован на равноправним основама, за шта би пре свега требало да буде заинтересован Запад.

Међутим, додао је Чепурин, НАТО је у једном броју земаља покушао да инсталира своје режиме али тиме хаос није окончан, а са друге стране, НАТО се приближио Русији и у чланство примио и низ земаља из источне Европе.

„Реално, земље које су ушле у НАТО нашле су се на нишану руских снага у евентуалном узвратном удару. НАТО је постао синоним за несрећу јер где год дођу они је призивају“, навео је амбасадор.

Како је нагласио, што се тиче Русије, она нема жељу за доминацијом, нити жељу да намеће своје ставове и своја економска и политичка правила.

Конфронтација ником не одговара

Александар Чепурин се осврнуо и на односе Русије, САД и ЕУ, оцењујући да ће се они пре или касније вратити у нормалу. „Конфронтација никоме не одговара. Морамо да се трудимо да тежимо обезбеђењу равноправности преко сарадње, а не преко конфронтације“, поручио је амбасадор.

Говорећи о економији, он је рекао да Русија доживљава период економских промена и стратегије економског развоја и да би било добро да се ова стратегија поклопи са сарадњом са Србијом. У том светлу, подсетио је и да ће председник Србије Томислав Николић ове недеље боравити у Санкт Петербургу, где ће отворити почасни конзулат Србије.

Према Чепуриновим речима, Русија се све више окреће истоку, а „и нама и Србији важно је да развијамо азијски вектор сарадње јер тамо данас лежи локомотива развоја“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин о односима Русије и Србије

* Обавезна поља