Protest-stanara-Mirjevо-3-620x350Иако је исход ових избора већ унапред познат, желећи да створи виртуелни основ за отворени апсолутизам свог лидера, актуелна СНС власт не престаје са бројним неправилностима, обманама и притисцима на учеснике у бирачком процесу како би себи обезбедила повлашћени положај и остварила што убедљивију победу на свим нивоима, не либећи се чак ни од отворене изборне крађе. Свесни значаја локалних избора у вертикали извршне власти локални одбори СНС-а имају задатак да власт на локалном нивоу освајају по сваку цену, у чему им, често и мимо закона, помаже моћнс страначка инфра-структура. 

Један од таквих примера, каквих је Србија препуна, дешава се у Миријеву, на шта нас је својим саопштењем упозорила Група грађана „Мирјево“, чије саопштење о изборним неправилности ЦЕОПОМ-Истина преноси у потпуности:

Обавештавамо јавност Републике Србије, а нарочито становнике Звездаре и Миријева, да је у току покушај изборне крађе. Након што је Републичка изборна комисија донела решење којим је прихватила предлог Групе грађана „Миријево“ за контролоре проширеног састава бирачких одбора на изборима за одборнике Скупштине општине Градске општине Звездара, кулминирале су радње које имају за циљ да припреме и омогуће изборну крађу на наведеним изборима.

Како је ГГ „Миријево“ прва спонтано окупљена група људи која учествује на локалним изборима, а која је у свом раду показала да заступа интересе грађана, те да не прихвата труле компромисе са већ организованим политичким кликама, то је резултирало покушајем да се њено учешће на изборима осујети.

Најпре је покушано да се оспори учешће на изборима наводном мањкавошћу прикупљених потписа, међутим за разлику од свих осталих учесника у изборном процесу једино је ГГ „Миријево“ прикупила потписе стварних људи, о чему ћемо такође обавестити органе кривичног гоњења. Након првог безуспешног покушаја уследили су константни високотехнолошки електронски напади на интернет презентације ГГ „Миријево“, које је резултирало обарањем сајта и хаковањем налога на друштвеним мрежама. Поново нису успели јер се наш однос са суграђанима и комшијама не заснива на виртуелном контакту већ на раду и поверењу које се стиче годинама животом и радом у својој локалној заједници. Успаничене партијске клике, схвативши да грађани почињу да се окрећу једни другима ради остваривања и заштите својих интереса, прибегавају очајничком потезу. Подносе преко фиктивног лица приговор на решење Републичке изборне комисије којим је прихватила предлог Групе грађана „Миријево“ за контролоре проширеног састава бирачких одбора, који Републичка изборна комисија на волшебан начин усваја занемарујући своје претходно решење и закон, те укида право ГГ „Миријево“ да наши контролори прате изборе и спрече изборну крађу на Општини Звездара.

Наводна мањкавост Решења РИК-а је у томе што је прихватила предлог ГГ „Миријево“ који је наводно неблаговремен, јер наводно није поднет до 10:00 часова 18.04.2016. године. Обавештавмо јавност да је у питању најгрубље кршење изборних права грађана Општине Звездара, како оних који су кандидовани на листи, тако и оних који су подржали нашу листу, а нарочито представља кршење изборних права јер онемогућава све грађане Општине Звездара да њихове комшије прате и заштите њихову изборну вољу коју они трба да искажу 24.04.2016. године. Наиме и Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима предвиђају исти рок за коначну предају предлога контролора за проширени састав бирачких одбора.

„Ако подносилац изборне листе не одреди представника у орган за спровођење избора најдоцније пет дана пре дана одређеног за одржавање избора, тај орган наставља да ради и да пуноважно одлучује без представника подносиоца изборне листе.“ Закон о избору народних посланика Члан 39. став 3

„Ако подносилац изборне листе не одреди опуномоћеног представника у изборној комисији најкасније пет дана пре дана одређеног за одржавање избора, изборна комисија наставља да ради и да пуноважно одлучује без представника подносиоца изборне листе.“  Закон о локалним изборима Члан 14. став 10

„У погледу утврђивања састава бирачког одбора у проширеном саставу, примењују се одредбе овог закона које се односе на изборну комисију у проширеном саставу.“ Закон о локалним изборима Члан 16. став 3

Истичемо да РИК без оправданог разлога одбија да нам достави Решење којим је усвојен срамни приговор, како не бисмо имали могућност да се обратимо јавности са детаљима бесрамне одлуке пре наступања изборне тишине, као и да би смо били притешњени роковима за подношење делотворне жалбе Управном суду. Подсећамо да је Управни суд у овом изборном процесу морао да у више наврата коригује одлуке РИКа.

На крају истичемо да смо сазнање о срамном решењу добили из дневне штампе и медија којима се очигледно безрезервно излази у сусрет како би се код грађана створио утисак да државне институције које спроводе изборни процес раде транспарентно. За то време наша Група грађана ни након вишечасовног покушаја да добије предметно решење исто није примила. Након пријема истог обавестићемо јавност о свим детаљима и стваићемо предметно решење и нашу жалбу на увид јавности.


Извор: Принцип

Оставите коментар

Оставите коментар на Група грађана „МИРИЈЕВО“ о покушају изборне крађе

* Обавезна поља