dzon-brenanИзненадни долазак првог човека ЦИА Џона Бранана у Сарајево изазвао је велику пажњу медија у региону, а експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да су најмање два разлога његове посете – велика акција Интерпола на заустављању трговине наоружањем и војном опремом са Балкана према Европи и појачано негативно турско деловање.

„Резултати акције Интерпола, у којој је ангажовано до 5.000 полицајаца, мада веома скромни, су значајни, јер је реч о оружју које је било у промету и које се кретало према Западној Европи“, рекао је он и напоменуо да је заплењено оружје из БиХ директно ишло према пунктовима „Исламске државе“ у Западној Европи.

Бранан је у ненајављену посету БиХ дошао директно из Ријада, а како се очекује он ће се састати са званичницима безбедносних служби у БиХ. Босански медији јавили су раније данас да су у Сарајеву од јутрос „невиђене“ мере безбедности, а кретање Бранана држи се у потпуној тајности. Такође, није познато колико ће он остати у БиХ.

Галијашевић је за бањалучке медије навео да је влада Саудијске Арабије дала Бренану обавештајне податке о појачаном и врло негативном деловању Турске на подручју БиХ са становишта безбедности.

„Реч је о појачавању турских борбених ефектива кроз операцију `Алтеа`, а појачано је и обавештајно деловање. Безбедносне службе на заједничком нивоу непоуздане су у праћењу надзора таквог деструктивног деловања“, нагласио је он.

Очигледно је турска намера, каже он, о чему постоје подаци и у Ријаду, да притисне Европу са избегличким таласом и учини је нестабилном да би изнудила повластице које жели да добије у преговорима са Немачком.

dzevad-galijasevicГалијашевић је подсетио да је Бранан у писму од пре годину дана тадашњем председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу назначио интерес САД за избор новог директора Обавештајно-безбедносне агенције и рекао да то не би смели бити исламисти, већ поуздани људи.

„Међутим, Изетбеговић је гурнуо `прст у око` Бренану избором Османа Мехмедагића Осмице, особе која је прошла обавештајне специјалне обуке у оквиру посебног Нато програма, али у Турској, и која је била повезана и са тајном полицијом АИД у рату, и има врло негативно учешће у неким злочинима“, рекао је он.

Галијашевић сматра да је ситуација сада кулминирала и да САД не жели више да се замајава са „шоуменима из Министарства безбедности БиХ и Сипе“.

„САД жели конкретну акцију која подразумева проналазак веће количине складишта наоружања и опреме коју користе исламисти, пресецање токова финансирања у БиХ, адекватније мере надзора над исламистичким групама и спречавање пропаганде која се овде несметано одвија“, рекао је он.

Наводећи да до сада тога није било, Галијашевић је подсетио да је било само спектакуларних акција попут операција „Свјетлост“, „Дамаск“ и сличних које су резултирале никаквом казненом политиком и показале да терористи, исламисти и радикална лица повезана са Ал каидом и ДАЕШ-ом могу то некажњено да раде.

Он је подсетио и на пресуде Абдулаху Фатиху Хасановићу и Емину Хоџићу због учешћа на страним ратиштима, а које су исплатили новцем, тако да неће „лежати ни дана“.

„Сви ти разлози су кулминирали након акције Интерпола и након добијања обавештајних података из Саудијске Арабије“, закључио је Галијашевић.

Бренан у Сарајеву

brenan-ciaДиректор ЦИА Џон Бренан касно синоћ слетео је америчким војним авионом на сарајевски аеродром, преноси портал „Аваз“. Шеф ЦИА је на Међународни аеродром  стигао „боингом Ц–17А глобмастером III“.

Како наводе он ће се током дана састати са челним људима полицијских агенција у БиХ, министром сигурности Драганом Мектићем, као и Ударном групом за борбу против тероризма.

Мекетић је потврдио да је Бренан стигао у Сарајево и нагласио да ће тема његовог разговора са Бренаном бити борба против тероризма, као и сарадња БиХ и ЦИА.

На улицама Сарајева од синоћ се могу приметити појачане мере безбедности, додаје „Аваз“, наводећи да су све полицијске агенције на ногама и осигуравају град. Осим тога, испред зграде Председништва БиХ и Министарства спољних послова возила паук службе дижу све аутомобиле са паркинга.

„Данас ће вероватно доћи до састанка Ударне групе за борбу против тероризма са директором ЦИА, а тема ће бити тероризам“, рекао је за “Klix” члан групе Аљоша Чампара.

Регионална Н1 ТВ је јавила да ће се први човека ЦИА у Сарајеву срести са челним људима полицијских агенција у Босни и Херцеговини и Ударном групом за борбу против тероризма у БиХ

То су такође рекли и из Тужилаштва БиХ, а када ће састанак бити одржан за сада није познато.

Бренан је у Сарајево стигао из Ријада, а одсео је у хотелу Мериот на Скендерији.

Подсећамо, председник САД Барак Обама Бренана је за шефа ЦИА именовао 7. јануара 2013. године, а пре тога је био главни саветник Барака Обаме за борбу против тероризма.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Директор ЦИА-е у посети Сарајеву

* Обавезна поља