Заместитель министра иностранных дел РФ Александр ГрушкоМОСКВА – НАТО нема и не може да има било каку улогу у решавању кризе у Украјини, изјавио је стални представник РФ при НАТО Александар Грушко за државну агенцију ИТАР-ТАСС након завршетка сусрета министара одбране 28 земаља чланица НАТО и заседања Комисије НАТО-Украјина.

„Протекли састанци у Бриселу потврђују да НАТО нема и не може да има било какву улогу у решавању кризе у Украјини. Било који покушај да подигне свој профил, па чак и све до уплитања, створиће допунску напетост и подгрејати ситуацију. У том контексту посебно су неумесна позивања на Самит у Букурешту из 2008. године (на коме се говорило о перспективи чланства Грузије и Украјине у НАТО) и пароле о „слободи избора” које игноришу одредбе украјинског устава о ванблоковском статусу те земље” – истакао је стални представник Русије при НАТО.

„Међу многобројним коментарима о развоју ситуације у Украјини, а посебно у неким деловима, чудно изгледају обраћања Русији са позивима на уздржаност као и то да она треба да се уздржи од дејстава која би могла дестабилизовати ситуацију. Зар су Бриселу заборавили шта је првобитни разлог који је побудио Кримљане да збију редове у одбрани својих права пред националистичким претњама? Без основе су шпекулације неких коментатора о руским војним вежбама. Добровољно смо доставили информације о ванредним проверама борбене готовости јединица Централног и Западног војног округа, као и о рутинским активностима јединица Црноморске ратне морнарице које су у потпуном складу са руско-украјинским билатералним споразумом” – рекао је Грушко.

„Разуме се да смо обратили пажњу на заседање Савета НАТО у коме има доста одредби о важности политичког процеса у интересу читавог украјинског народа као и о неопходности да се поштују владавина закона и људска права. Међутим, ма колико да смо пажљиво изучавали ово заседање, ни један учесник бриселских догађања није изговорио ни једну реч осуде активности екстремистичких елемената који не престају са притисцима и заплашивањем представника опозиционих партија, новинара, са забранама иступа на руском језику, мешањем у црквене послове, скрнављењем православних храмова и споменика. Очекивали смо да ће представници Запада подржати споразум који су 21. фебруара потписала тројица министара иностраних послова три земље чланице НАТО. На жалост, то се није догодило” – закључио је представник сталне руске мисије при НАТО Александар Грушко.

Политичка криза у Украјини била је, иначе, главна тема дводневног састанка министара одбране НАТО који је одржан у Бриселу, у оквиру којег је одржано и заседање Комисије НАТО-Украјина.

Украјину је представљао први заменик министра одбране Александар Олејник.

„Изузетно сам забринут за ситуацију у Криму. Позивам Русију да не предузима мере које могу допринети ескалацији неповерења и напетости” – изјавио је током сусрета генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен.

Он је „опасним и неодговорним” назвао дејства кримских активиста који су заузели зграду парламента и Савета министара аутономије. Расмусен је позвао „руководство Украјине да обезбеди свестрани дијалог у складу са захтевима читавог народа Украјине”.

„Све стране треба да одустају од конфронтације, да избегавају провокативна дејства и да се врате дијалогу” – закључио је генерални секретар НАТО.

Министри одбране НАТО усвојили су специјалну изјаву о ситуацији у Украјини у којој се истиче да ће НАТО „подржати суверенитет, независност, територијалну целовитост и принцип неповредивости граница” Украјине.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Грушко – НАТО нема и не може имати улогу у Украјини

* Обавезна поља