Британски лист „Гардијан“ анализирао је сусрет председника САД и Русије, па закључио да није било сумње ко је шеф.

Анализирајући посебно „говор тела“ двојице председника, „Гардијан“ наводи да је „руски председник каменог лица јасно показао ко је тешка категорија на светској сцени“.

Аутор Џон Крејс подсећа да се први сусрет Путина и Трампа десио тог јутра у пролазу, у простору за ВИП званице конференцијског центра и да је Путин намеравао да се само на брзину рукује с америчким председником, заборављајући да „за Доналда Трампа не постоји нешто што се зове руковање на брзину“.

„Председник САД је избацио лепљиву десну шапу, зграбио Путинову руку својом левом руком и онда је пун ентузијазма пумпао прилично дуже него што би то некоме одговарало. Човек очигледно нема осећај за лични простор“, каже новинар „Гардијана“ за Трампа.

Крејс даље наводи да се председник Русије, којег назива „Влад“, прилично незаинтересовано осмехнуо, „решен да не испадне надмудрен оваквим трећеразредним играма моћи“.

Наводи се да је Путин и пре њиховог билатералног сусрета тог поподнева био спремнији. За сликање пред новинарима двојица председника су села у фотеље један поред другог, уз преводиоце и званичнике који су седели поред.

„Њихов говор тела тешко да је могао да буде гори. Доналд је био на ивици своје столице, покушавајући да покаже као да контролише ситуацију. Владимир је седео смирено, желео је да озноји америчког председника и успео је. Није било сумње ко је шеф“, наводи се у тексту.

Доналду је било непријатно због дуге тишине и почео је да је испуњава било каквим речима.

„Водили смо врло… врло добре разговоре. И сада ћемо разговарати и очигледно је да ће се тако наставити“, рекао је Трамп, а Путин је погледао доле, покушавајући да се не смеје.

Крејс пише да су „обојица имала преводиоце, али су Американци заборавили да доведу преводиоца за енглески језик“.

„Радујемо се позитивним стварима које се дешавају за Русију и за Сједињене Државе и за све на које то утиче. Одушевљен сам и част ми је што сам вас упознао, господине председниче“, рекао је Трамп.

У тексту се наводи да се Трамп, осетивши се несигурно, сетио првог правила дипломатије које су му саветници рекли тог јутра, а то је да ако се осети неугодно понови руковање.

„Ту нема грешке. Амерички председник је избацио руку коју је Путин прихватио. Овог пута Доналд је држао другу руку поред себе. Прва рунда у корист Путина“, наведено је у тексту Гардијана.

Британски дневник наводи да је, кад је дошао ред на руског председника да говори, Путин најпре зурио у под, да му је глас ретко био гласнији од шапата, док је Трамп колутао очима, несигуран где треба да фиксира поглед.

„Није био навикнут да се концентрише на више од 140 карактера истовремено. Чак и то је често борба“, оцењује британски дневник и наводи Путинове речи:

„Разговарали смо телефоном, али телефонски позиви никада нису довољни. Драго ми је да могу да Вас упознам лично. И надам се, као што сте рекли, да наши састанци дају позитивне резултате“.

Док је Путин завршавао, закључује Крејс, „Доналд је прешао на друго руковање“.

„Влад је био сигуран да је ово још очигледније од претходног, 2:0 за Путина“, оценио је Гардијанов новинар.


Извор: Глас Москве

Оставите коментар

Оставите коментар на Гуардијан – Путин убедљив у односу на Трампа

* Обавезна поља