Русија оживљава још један пројекат из ере СССР-а. Најновији екраноплан “Галеб” са запремином од 54 тоне биће произведен између 2019. и 2020. године, рекао је директор компаније “Радар“

Екраноплан је возило високе брзине које је настало као укрштање тешког авиона и глисера. Лети на висини неколико метара од површине воде или земље, док му слој ваздуха између крила и тла драстично смањује отпор.

“У овом тренутку, изградили смо обећавајући вишенаменски брод-екраноплан нове генерације Галеб А-050 са запремином од 54 тоне и носивошћу од 15 тона, који може решавати најразличитије задатке.Од преноса терета до специјалних мисија трагања и спашавања. То је вишенаменска транспортна платформа која се може применити у свим областима – од Министарства унутрашњих послова, Министарства за ванредне ситуације, Министарства одбране и Министарства саобраћаја”, рекао је Анцев.

Тренутно се ради на прављењу прототипа, а треба навести и да “Галеб” може да носи крстареће ракете и осталу војну опрему.

Митска репутација аероплана

Још пре неколико година у Русији је најављено да би се поново могли производити екраноплани, базирани на совјетским пројектима.

Да подсетимо, „Каспијско чудовиште“ 1964. је године дизајнирао славни инжењер Растислав Алексејев што је врло брзо открила и ЦИА.

Они су из ваздуха снимили гигантску летелицу са ознаком „КМ“ и тада је прозвали „Каспиан монстер“.

Али „КМ“ је заправо била руска ознака за „Корабл макет“ тј. прототип.

Распон крила мистериозне летелице био је чак око 37 метара, а дужина њеног трупа износила је 92 метра. МД-160 је утеривао страх у кости.

Била је то тада највећа летелица на свету, а величина је у Хладном рату била битна.

ЦИА се толико престрашила руског тајног пројекта да су дизајнирали посебну беспилотну летелицу којом су шпијунирали њен развој.

Та прва верзија екраноплана дизајнирана је да лети пет до десет метара изнад тла или површине воде и користи „гроунд“ ефекат, што јој је омогућавало да превози веома тежак терет, било у војним трупама, војној опреми или нуклеарним главама.

Упркос гигантским димензијама и тежини, МД-160 је могао да постигне брзину од чак 500 км/ч.


Извор: Глас Москве

Оставите коментар

Оставите коментар на Руси се враћају екраноплану

* Обавезна поља