han-i-vucicБЕОГРАД – Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан апеловао је данас на хрватску владу да промени своју одлуку у вези затварања граница за возила са српским регистрацијама.

Он је на конференцији за штампу после разговора са српским премијером оценио да мере хрватских власти нису прорпоционалне и да су дискриминаторне.

Хан је казао да је у узајамном интересу свих људи на Западном Балкану да постоји слобода кретања, што је важно и за економску стабилност.

Изразивши забринутост због ситуације на границама Србије и Хрватске, а пошто је својим очима видео путујући у Шид колону камиона дугу десет километара, Хан је пренео да су званичници ЕУ, укључујући и њега, покушали да реше овај проблем, који је једино могуће решити укидањем блокаде на границама.

„Томе нема алтернативе”, поручио је европски комесар подвукавши да нема о чему да се преговара с тим у вези.

Хан је казао да је у С СП јасно наведено, као и у Шенгенском споразуму, да постоје одређене околности под којима је могуће успоставити привремене, одређене мере контроле границе.

Те мере, како је објаснио, морају први бити привремене, сразмерне и не могу ни на који начин бити дискриминаторне.

„Што се тиче друге и треће тачке, имам сумње да је то случај овде. Мере хрватске власти нису пропорционалне и дефинитивно су дискриминаторне пошто су погођени камиони само из једне одређене земље. Зато апелујем на хрватску владу да промени своју одлуку”, казао је Хан.

Хан осудио Милановићеву изјаву о „Србима варварима“

Европски комсар за суседску политику и проширење Јоханес Хан поручио је да је изјава хрватског премијера Зорана Милановића о „подизању ограда према варварима, Србима”, неприхватљив речник и за обичне грађане, а нарочито за представнике држава.

„Ја осуђујем овакав речник без обзира ко је такву изјаву дао. Апелујем да се одустане од оваких речи и да се ради на проналажењу решења”, рекао је Хан.

Он је додао да му се такве речи „не свиђају” ни приватно, ни као политичару, те да то свакако „не би требало да буде ниво односа”.

Нагласивши да може да говори само у своје име, Хан је упитан зашто је изостала међународна реакција на такву изјаву Милановића, рекао да није желео да доприноси распламсавању таквих изјава које нису од помоћи, већ доприносе даљој штети.

На питање да ли ће бити званичне реакције рекао је: „Не морате да ме провоцирате, али једноставно ми сви у Европи имамо дугу историју цивилизације и нико није варварин. Било је неких варвара у прошлости, али чињеница је да смо ми то превазишли и дајемо све од себе да на тлу Европе тога више не буде”.

Хан је још једном осудио такав говор и додао да сви треба да разумеју да и речи могу повредити и погодити људе и то би требало да сви разумеју.

Премијер Александар Вучић је јуче регајући на Милановићеву изјаву рекао: „Нађете се у чуду и помало у шоку кад неко на челу владе једне државе користи такве изразе”, а онда додао:

„Не желим да одговорим на тај начин, ми ћемо Хрватску и хрватске грађане третирати као и до сада”, рекао је Вучић.

vucic-i-han-tanjug

Вучић: Капа доле ако нас пусте на миру, да нормално радимо

Премијер Вучић, реагујући на изјаву хрватског колеге Зорана Милановића да размишља о укидању мера на граници са Србијом, поручује да је то добра вест не само за нашу земљу већ цео регион.

Вучић је одговарајући на новинарска питања на заједничкој конференцији са европским комесаром за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом рекао да није имао тајне разговоре са Милановићем нити састанке те да је добро ако је Милановић променио мишљење.

„Били бисмо веома захвални, скинули бисмо капу, само да нас пусте на миру да можемо нормално да се крећемо, да радимо”, рекао је Вучић и захвалио Хану што је током ове ситуације био „коректан и конкретан и рекао од кога се шта очекује”.

Вучић каже и да је одбијао „бесмислене разговоре о било чему” са хрватским премијером, те да није желео да преговара док се крше закони и уговори који су потписани.

„Србија није прекршила ниједан закон, нити норму”, рекао је Вучић и додао да је Србија имала у овој ситуацији тврд став како би заштитила своју земљу.

Захвалан је, каже, што су сви у Европи, без обзира што Србија није чланица ЕУ, тражили да се поштују европски закони, те да је то добро за Србију.

„То нас охрабрује на европском путу”, закључио је Вучић.

Хан и Вучић уверени у отварање поглавља пре краја године

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан и премијер Србије Александар Вучић уверени су у отварање првих поглавља у преговорима о чланству у ЕУ пре краја ове године.

Хан је, на заједничкој конференцији са Вучићем, истакао да може да потврди изјавју српског премијера да неопходно помоћи земље у њиховим страмљењма ка чланству у ЕУ и навео да је Србија кључни регионални партнер Уније.

„Акције помирања премијера Вучића и Владе Србије према суседима и наставак дијалога на високом ниову са Косовом су најбољи примери. Ако све то саберемо, уверен сам да смо на добром путу да отворима прва прегоиварачка поглавља пре краја ове године”, рекао је Хан.

Вучић је рекао да је од Хана добио охрабрујуће поруке.

„Ми сматрамо да смо се у претходном периоду у свему, или у највећем делу у различитим сферама друштвеног живота понашали на добар и озбиљан начин и да смо залсужили отварање поглавлај пре краја године”, рекао је Вучић,

Премијер Србије је додао и да очекује подршку ЕУ каква је и до сада била и наставак сарадње на виском нивоу.

Говорећи о интеграцијама, европски комесар је подсетио и на одговорност медија, истичући да су медији сила која у демократијама има одређену одговорност.

Према његовим речима битно је како медији преносе ствари и информишу јавност, јер утичу на јавно мњење.

„Будите свесни ваше одговорности. Сада када се налазимо на пресудној тачки има доста могућности и треба да сагледамо ширу слику, а у оквиру те шире слике има позитивних перспектива за ову земљу”, поручио је Хан.

Migranti-vucic 620x350

Хан: Захвалан сам Србима на третману избеглица

Србија може да се ослони на Европску унију, поручио је данас европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан и додао да су европски званичници у сталном контакту са властиама у Београду и Загребу, како би се проблем затварања граница решио што пре.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са српским премијером Александром Вучићем рекао да је захвалан српском становништву на дарежљивости према избеглицама.

„Оно што сам данас видео ме је задивило и то је инспирушућа порука за све. ЕУ је одлучна да подржи Србију као што је то учинила и прошле године после катастрофалних поплава. Можете се ослонити на подршку ЕУ“; рекао је Хан.

Земље западног Балкана које су погођене кризом, међу којима је и Србија, додао је Хан, нису узрок проблема, већ оне, подвукао је, доприносе да се ова криза реши.

Подсетио је да је број избеглица у Европи највећи у историји, већи након Другог светског рата.

„Ово је међународни, а не само европски проблеме”, указао је, те да начин за решавање кризе није правити разлику да ли је нека земља чланица ЕУ или не.

„Морамо да стабилизујемо ситуацију у регионима”, поручио је ХАн.

Вучић: Нисмо део квота, мада смо понудили да их прихватимо

Српски премијер Александар Вучић каже да Србија није ушла у квоте које је одредила ЕУ за расподелу избеглица, иако је, додао је, више пута истакао да је Србија спремна да преузме свој део обавеза и да је спремна да прихвати квоте. На конференцији за штампу после разговора са европским комесаром Јоханесом Ханом, он је рекао да ту идеју нико није прихватио, али и поновио да Србија ни у будућности неће бежати од својих обавеза.

„Сматрамо да смо део европског друштва и желимо да делимо и тешке тренутке”, подвукао је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хан апеловао на Хрватску да отвори границу

* Обавезна поља