KardinalijeБЕОГРАД – Ватикан ће о беатификацији кардинала Алојзија Степинца одлучивати на основу чињеница. Зато је и формирана комисија која ће размотрити аргументе обе стране – и хрватске и српске – каже за Курир амбасадор тзв „Свете столице“ у Србији, надбискуп Орландо Антонини.

Антонини је јуче, поводом краја свог шестогодишњег мандата у Србији, посетио и Универзитет „Џон Незбит“ у Београду, где се у пријатељској атмосфери поздравио с ректором проф. др Слободаном Пајовићем и представницима дипломатског кора.

– Могу само рећи да Ватикан у случају Степинца занимају искључиво факти. Не бих коментарисао ништа више од тога. Комисија у оквиру тзв. „Свете столице“ размотриће аргументе које су проследиле српска и „хрватска“ црква и одлуку донети тек пошто добро уважи разлоге обе стране – рекао је Антонини.

Алојзије Степинац познат је као челник цркве из времена усташке НДХ 1941-1945, добар део историчара види га као духовног оца Ендехазије, у којој је убијено око милион људи, а од тога највише Срба. Ипак, Ватикан га је 1998. прогласио за блаженог, а беатификацију је наводно зауставио патријарх српски Иринеј, који је лане упутио писмо с приговорима папи Фрањи, који је потом наложио формирање радне групе.

У говору Антонини је јуче поручио да црква мора да учествује и у политичком животу како би свет учинила бољим:

– Свет није идеалан као код Платона. Такав је какав је, мора да се трансформише, мора да се мења набоље. Да би учествовала у тим променама, црква не може да се огради од политике. Католичка „цркв“а има одличну официјелну сарадњу са државама, а то сада почиње да развија и московска патријаршија.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Ватикан ће о Степинцу размотрити чињенице

* Обавезна поља