johanes-han-1БЕОГРАД– Председник Србије Томислав Николић поручио је данас у разговору са Европским комесаром за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом да Србија очекује отварање поглавља до краја године и обавестио га да ће ускоро завршити свој предлог за решавање односа са Приштином.

Европски комесар је нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља.

„Ми очекујемо отварање поглавља до краја године и недвосмислену подршку Влади Србије која улаже максималне напоре да добро ради свој посао”, истакао је Николић.

Он је нагласио да су резултати које је Србија остварила очигледни и изразио очекивање да ће његов саговорник пренети својим саговорницима у Бриселу објективну анализу ситуације, саопштила је Служба председника за сарадњу са медијима.

Николић је додао да мерама које се предузимају у оквиру примене реформи као и применом постигнутих договора са Приштином, Србија показује да је апсолутни спољно политички приоритет улазак у Европску унију.

„Од Европске уније очекујемо охрабрење за мере које ниједна друга политичка опција није успеле да спроведе”, нагласио је Николић.

„Захвални смо на Вашим настојањима да убедите земље чланице да је Србија на добром путу да се испуне услови за отварање поглавља и треба да имате у виду да је веома тешко одржати еврооптимизам међу грађанима Србије који још увек немају наду у бољи живот, упркос великом труду и напорима државе”, подвукао је председник Србије.

Николић је истакао да је и влади и грађанима потребно охрабрење, а „не само рећи очекујемо резултате, већ које конкретне ствари треба предузети”.

Председник Србије је указао на опасност стварања велике Албаније, која , како је оценио, директно угрожава Црну Гору, Македонију, Грчку и Србију.

„Очекујемо да се поштује неповредивост граница држава”, подвукао је Николић и додао да би то требало да се односи и на Македонију и на Украјину и на Србију.

Председник Србије је известио Хана да приводи крају свој предлог решавања односа са Приштином, који ће ускоро доставити председнику Владе.

„Уверен сам да можемо да постигнемо компромис са приштинским институцијама и да на њих пренесемо велики део надлежности. За нас је признавање независности услов који не можемо прихватити, јер је то воља већине грађана Србије”, истакао је председник Србије.

Европски комесар је нагласио да је посетио европске престонице, како би проверио расположење према том питању и нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља.

„Ми чекамо акциони план посебно за поглавља 23 и 24, који је био обећан прошле недеље, али је то изостало услед интерних консултација. Када добијемо предлог, ми ћемо га погледати у комесаријату, затим са земљама чланицама, које су укључене у тај поступак”, нагласио је Хан.

„Када разговарате са двадесет осам чланица, свака има свој поглед на ствари и своје интересе. Неке занима владавина права, неке примена људских права, неке слобода медија. Није једноставно све то заједно усагласити”, подвукао је европски комесар, наводи се у саопштењу.

Хан је рекао да такође није једнаставно објаснити европским саговорницима зашто Србија учествује на паради у Москви.

Како се наводи, он је своје мишљење поткрепио чињеницом да је усаглашавање спољне политике земље кандидата са спољном политиком ЕУ процес, а да треба имати у виду и расположење грађана земље кандидата према неком спољно-политичком питању.

han-nikolic

Хан са српским званичницима

БЕОГРАД – Комесар Европске уније за суседску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је данас да би до краја године могло доћи до отварања поглавља и да је дошао у Београд да види шта се може учинити да би се то догодило.

Хан је на скупу „Reality Check” који организује Савет страних инвеститора, рекао да Европска унија поздравља свеобухватни процес реформи јер оне охрабрују.

Он је најавио да ће 12. маја бити одржан састанак министара финансија ЕУ који ће дати препоруке за економски раст у Србији, као и развој конкуренције, али и да ће на том састанку бити констатован досадашњи реформски учинак.

Хан је рекао да већ сада може да каже да ће један од закључака на том састанку бити да у Србији постоји макроекономска стабилност, да су охрабрујуће реформе у које је влада кренула, али и да би буџетска консолидација требало да се спроведе и кроз реформе у јавном сектору.

Он је рекао да део реформи треба да доведе до уштеда за инвестиције које ће подстаћи привредни раст, као и да је један од главних проблема у Србији тај што је доминантан утицај државе у привреди.

Хан је указао на неопходност имплементације свих реформских закона, али и завршетак процеса приватизације.

Обраћајући се премијеру Хан је рекао да зна да је влада коју води снажно посвећена враћању српске привреде на прави колосек.

„Данас желим да нагласим да Европска комисија и Европска унија подржавају ваше напоре” рекао је Хан.

Унапређење економског управљања и конкурентности су један од „основних стубова” политике проширења ЕУ рекао је Хан који је додао да је то стога што ЕУ жели да се осигура конкурентност нових чланица унутар ЕУ.

Подсетио је да државе Западног Балкана у овом тренутку више увозе него извозе, незапосленост је у региону висока, сиромаштво у порасту те да ће са таквим стањем привреденог развоја бити теже испунити економске критеријуме за приступање.

Као што је случај и са државама чланицама, додао је Хан, наша ревизија програма економских реформи земаља проширења није само теоријска вежба.

„Спровођење договорених реформи је кључно” подвукао је и додао да Комисија може да пружи финансијску и техничку помоћ како би олакшала спровођење ових реформи.

Како је рекао први сет мера је већ дао охрабрујуће резултате. Макроекономска стабилност је сада остварена и подржана је договором који је постигнут са ММФ-ом, назначио је Хан који је поручио да буџетска консолидација мора бити ојачана спровођењем преко потребне реформе јавне управе.

„Оваква реформа не само да ће уштедети јавни новац, већ ће допринети и делотворнијем спровођењу реформи” оценио је Хан.

Према његовим речима један од сегмената текуће реформе јавних финансија би требало да оствари уштеде које се могу искористити за инвестиције које ће подстаћи економски раст.

„У том смислу, наша препорука је да се инвестиције усмере на енергетску и саобраћајну мрежу и подрже програм о међусобној повезаности који промовишу земље Западног Балкана и ЕУ” рекао је и подсетио да су пре две недеље председници влада земаља региона постигли споразум о изградњи централне регионалне мреже до 2030. године, која ће повезати све главне градове и кључне привредне центре.

Уколико се правилно спроведе, таква инфраструктура имаће потенцијал да подстакне конкурентност и раст у читавом региону Западног Балкана и посебно Србији, уверен је Хан.

Његова је оцена, иначе, да је један од главних разлога због којих је у Србији тешко остварити уштеде превелики утицаји државе у привреди.

„Велики део буџета одлази на одржавање огромног броја државних предузећа. Ја знам да сте ви, премијеру Вучићу, у потпуности свесни ове ситуације и да је управо због тога ваша влада ангажована на спровођењу амбициозног програма реструктурирања и приватизације више од 500 предузећа у државном власништву” казао је он.

Према његовим речима финализација тог процеса један је од приоритета који ће бити истакнути на састанку Савета за економска и финансијска питања наредне недеље.

Додао је да подршка великим страним инвестицијама кроз субвенције има границе, да може бити скупо и резултирати превеликом зависношћу од неколико предузећа.

Хан каже и да је процена да је приватни сектор кључан за раст и нова радна места те да не би требало подценити значај малих и средњих предузећа.

„Због тога је важно подржати ове „обичне” компаније, уз најмањи могући трошак у државном буџету. Ово је могуће постићи, на пример, олакшаним приступом кредитирању, смањењем бирократије или убрзавањем и поједностављивањем процедура за добијање грађевинских дозвола”, указао је.

Хан је рекао и зна да је влада већ постигла одређене резултате у сузбијању сиве економије и да је зато треба охрабрити да устраје у овим напорима.

У том је контексту нагласио важност владавине права, стабилан и независни правосудни систем, што су предуслови за привлачење страних инвестиција.

han-sa-svima

Хан:Поглавља током ове године, ако се спроведе договорено

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је данас уверење да ће, уколико се настави са спровођењем договореног, Србија отворити поглавља током ове године.

истакли су да Влада жели да буду вредновани остварени резултати и у реформском процесу и у дијалогу Београда и Приштине и да очекује да Европска комисија и земље чланице ЕУ дају сагласност за што скорије отварање поглавља, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за медије.

Хан је рекао да је претходно искуство процеса проширења показало да нове чланице ЕУ треба од првог дана да буду чланице у пуном капацитету и да због тога отварање поглавља представља најбољи начин да се учини напредак у процесу припреме за чланство.

Хан је нагласио да је важно грађанима презентовати конкретне користи које Србија добија од чланства пошто је у питању свеобухватни процес, много шири од преговора.

Министри су поновили да је чланство у Европској унији стратешки циљ Владе и да је Србија до сада много урадила у процесу приступања, наводи се у саопштењу.

Министри су информисали комесара Хана да је Србија завршила трећи нацрт акционих планова за поглавља 23 и 24, каже се у саопштењу.

Хан у Обреновцу отворио спортско такмичење

ОБРЕНОВАЦ– Европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан посетио је данас обреновачку Пољопривредно-хемијску школу, која је реконструисана средствима ЕУ и отворио спортско такмичење у одбојци и кошарци заједно са министром просвете и градоначелником Београда, Срђаном Вербићем и Синишом Малим.

Церемонији су присуствовали директор владине Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић и други.

Пре почетка утакмице одржан је свечани дефиле ученика, а старт је означио комесар Хан подбацивањем лопте.

Пре почетка утакмице ученицима се обратио европски комесар који је рекао да није очекивао да ће након онога што је прошлог маја видео у Обреновцу сада видети град који цвета.

„Признајем да су ми кренуле сузе кад сам се сетио како смо прошле године пошли чамцем у обилазак поплављеног Обреновца, а сада видим шта је све могуће постићи кад се заједнички ради за бољу будућност”, рекао је Хан, који је приметивши да су подлога за игру и дресови у плавој и жутој боји, прокоментарисао да то говори о привржености Србије ЕУ.

Иначе, кошаркашка утакмица се игра између тимова основних школа из Велике Плане и Ваљева.

Делегација ЕУ у Србији сваке године у мају обележава разним манифестацијама Дан Европе, а ове године је одлучила да то употпуни кошаркашким и одбојкашким турнирима који ће од 7. до 9. маја бити одиграни у Обреновцу, у две основне школе и у Пољопривредно-хемијској школи.

Такмичари су спортисти из основних школа са подручја погођених поплавама и то из градова и општина који су били обухваћени интервенцијом ЕУ на санацији последица поплава.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хан у Београду са српским званичницима

* Обавезна поља