vojislav seselj - konferencijaБЕОГРАД – Председник Српске радикалне странке Војислав Шешел јутрос је оперисан, саопштио је заменик председника СРС Немања Шаровић.

Он на конференцији за новинаре није могао да саопшти било какве детаље о операцији лидера радикала, али је додао да странка очекује да им се, када прође дејство анестзије, Шешељ јави.

„Још увек не можемо саопштити било какве детаље, већ чекамо да прође дејство анестезије, да нам се јави и претпостављам да ћете у наредним данима имати више података од стране конзилијума који је задужен за његово лечење, а ми у овом тренутку немамо таква овлашћења, рекао је Шаровић, саопштио је СРС.

Шешељ је 12. новембра просле године, после скоро 12 година, пуштен на привремену слободу из хашког трибунала из хуманитарних разлога, односно лошег здравственог стања.

Међутим, Жалбено веће Хашког трибунала наложила је Претресном већу последњег дана марта ове године да моментално опозове одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу и нареди његов повратак у Притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.

Иначе, Шешељ је безусловно пуштен на привремену слободу, а по повратку у Србију наставио је да се бави политиком.

Шешељ, како је раније саопштено, болује од рака дебелог црева.

toma filaФила: Шешељ не треба да се врати у Хаг

БЕОГРАД– Адвокат Тома Фила сматра да операција лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља показује да је он тешко болестан и да не треба да се врати у притвор Хашког трибинала.

„Управо то потврђује и зашто претресно веће судије (Жан Клод) Антоанети не доноси одлуку о захтеву тужилаштва за Шешељев повратак у Хаг”, рекао је Фила Танјугу.

Према његовим речима, без одлуке претресног већа судије Антоанетија, лидер СРС не може да се врати у Хаг.

Све остало што прича (главни тужиалц Хашког трибунала Серж) Брамерц и што се пише по медијима су приче „за разоноду јавности”, навео је Фила.

Он је оценио да је читав овај случај са Шешељем врло необичан и противан правилима.

Председник СРС јутрос је оперисан, саопштио је његов заменик Немања Шаровић на конференцији за новинаре a није могао да саопшти било какве детаље о операцији лидера радикала, али је додао да странка очекује да им се, када прође дејство анестезије, Шешељ јави.

Шешељ је 12. новембра просле године, после скоро 12 година, одлуком претресног већа пуштен на привремену слободу из хашког трибунала из хуманитарних разлога, односно лошег здравственог стања.

Међутим, по захтеву тужиоца, жалбено веће је 30. марта претресном већу наложило да хитно опозове своју одлуку од 6. новембра 2014. године о привременом пуштању на слободу лидера СРС и наложи му да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.

Претресно веће још није поступило по налогу Жалбеног већа, већ је 10. априла од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији, затражило документацију о његовом тренутном здравственом стању.

Шешељ је, међутим, одбио да ту документацију достави суду.

Хашко тужилаштво је потом 14. априла Жалбеном већу потом упутило захтев да наложи Претресном већу да Шешељу хитно наложи да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, а Шешељу је сада пружена могућност да се о том захтеву изјасни.

Лидер СРС је био у притвору Хашког трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао.

После суђења које је почело у јесен 2007, пресуда је требало да буде изречена 30. октобра 2013, али је то одложено након што је Трибунал усвојио његов захтев за изузеће судије Фредерика Хархофа због пристрасности.

Од тада траје упознавање новог судије Мадаје Нијанга са предметом, а председник Трибунала Теодор Мерон најавио је да ће то потрајати до средине 2015. године након чега ће почети већање судија о пресуди.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра 2014. одлуку да Шешељ буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је трибуналу доставила гаранције за његово ослобођење.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ изненада оперисан

* Обавезна поља