zoran-obradovic-1399754009-494325БЕОГРАД — Виши суд у Београду одредио притвор до 30 дана директору Агенције за осигурање депозита Зорану Обрадовићу и још једном осумњиченом за примање и давање мита.

Обрадовић је приведен због сумње да је примио 100.000 евра мита.

Према сазнањима Б92, Обрадовић је обављао функцију стечајног управника Нове Агробанке и терети се да је тражио и примио мито.

Све се, како сазнајемо, одиграло пре 3 дана у једном локалу на Тргу Републике, када је он од једног приватног предузетника из Ниша добио 100.000 евра да би потписао решење којим се репрограмира дуг које је предузеће тог предузетника, на име кредита, добило од некадашње Агробанке.

У акцији Управе криминалистичке полиције осим Обрадовића, ухапшена је још једна особа, која је према сумњама полиције, била посредник у извршењу овог кривичног дела. Ради се, како сазнајемо, о Браниславу Ковачевићу.

МУП: Приведен директор Агенције за осигурање депозита Зоран Обрадовић

БЕОГРАД – Директор Агенције за осигурање депозита Зоран Обрадовић приведен је због сумње да је примио 100.000 евра мита, сазнаје Танјуг у МУП-у.

У акцији управе криминалистичке полиције осим Обрадовића, ухапшена је још једна особа, која је према сумњама полиције, била посредник у извршењу овог кривичног дела.

Агенција за осигурање депозита је саопштила да ће одржати хитну седницу Управног одбора, после које ће Влади Србије предложити кандидата за вршиоца дужности директора.

„До избора вршиоца дужности директора, послови Агенције обављаће се несметано“, наводи се у саопштењу Агенције за осигурање депозита.

Агенција за осигурање депозита основана је 25. јула 2005. године и одређена је за наследника претходне Агенције за осигурање депозита санацију, стечај и ликвидацију банака.

Курир – Како се све одиграло

Зоран Обрадовић, директор Агенције за осигурање депозита, иначе некадашњи кадар Млађана Динкића, ухапшен је због сумње да је од Г. Н., власника једног нишког предузећа, примио мито у износу од 100.000 евра. Осим њега, приведен је и Бранислав Ковачевић, који је као посредник у име Обрадовића преузео паре у башти ресторана „Едисан“ у центру Београда.

Тражио новац за уступак

– Интересантно је да је Ковачевић преузео новац у башти ресторана на Тргу републике, у најстрожем центру Београда, на само неколико десетина метара од седишта Агенције за осигурање депозита, која се налази у Кнез Михајловој улици – каже извор Курира из истраге.

Како наводи, Обрадовић се у ресторану није појавио, али сумња се да је новац требало да заврши у његовим рукама.

– Обрадовић је, како се сумња, од 17. априла до 7. маја ове године, преко посредника Ковачевића, више пута тражио новац од Г. Н., чије је предузеће повереник банке. Обрадовић, стечајни управник Нове Агробанке, паре је наводно тражио да би учинио уступак и потписао сагласност власнику нишке фирме са унапред припремљеним планом реорганизације тог предузећа, које је такође у стечају – каже извор Курира из истраге.

Како сазнајемо, Обрадовић је изјаву за коју је тражио новац требало да да 7. маја, на рочишту које је било заказано пред Привредним судом у Нишу.
– Тог дана око осам сати ујутру Г. Н. се нашао с Браниславом Ковачевићем и предао му 100.000 евра. Одмах је ухапшен, а пет минута касније у седишту Агенције и Обрадовић – каже наш саговорник.

Динкићев кадар

Према незваничним информацијама, Г. Н. је цео случај претходно пријавио полицији, која је тог јутра ухапсила Ковачевића, а потом и директора Агенције за осигурање депозита.
– Обрадовић, који је тражио новац као мито за потписивање сагласности предузећу у стечају, нигде се није појављивао у преговорима са Г. Н. У његово име разговоре с власником нишке фирме и преузимање новца обавио је Ковачевић – објашњава он.

Зоран Обрадовић, како наводи извор Курира, некад је био члан Г17 и дуго година Динкићева десна рука.

 


Извор: Танјуг, Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшење и притвор за Обрадовића

* Обавезна поља