valjevska-gracanicaДвадесетак верника је ухапшено у селу Тубравић код Ваљева који се противе потапању манастира Светог архангела Михаила због изградње акумулације „Ровни“.

Верници који себе називају “Стражари Грачанички”, окупљени око удружења “Истинољубље”, које предводи рашчињени монах Антоније (Драган Давидовић), покушали су да приђу комплексу манастира, у народу познатог као Ваљевска Грачаница, али их је у томе спречила полиција.

Верници годинама се већ противе завршетку изградње бране и акумулације, с обзиром на то да Ваљевска Грачаница, из које су изнети иконостас и остали предмети који ће бити предати СПЦ, након пуњења језера треба да се нађе под водом.

Манастир се, наиме, налази у близини будућег вештачког језера система “Ровни”, чије пуњење почиње 1. септембра, због чега је ЈП “Колубара”, које је инвеститор градње, саопштило да је због спуштања затварача на брани и почетка пуњења акумулације из реке Јабланице “због безбедности сваки прилазак и боравак незапослених лица на том подручју строго забрањен”.

Како је пренео сајт www.vaseljenska.com, припадници МУП-а су неколицину верника предвођених рашчињеним монахом зауставили код Поћуте, да би радници ЈП “Колубара” у међувремену заградили и други пут ка Грачаници.

„Јутрос, раном зором, полиција је упала у манастир Ваљевска Грачаница, третирајући верни народ као какве криминалце. Прво су их потрпали у марицу а затим задржали на око километар од манастира где се и даље налазе“, преноси сајт.

У ваљевској полицији за “Блиц” потврђују да је дошло до привођења људи који су се оглушили о јасно истакнута обавештења о забрани приласка подручју бране и акумулације.

„Због дрског понашања и оглушавања о наређење, јер су мимо забране власника парцеле ЈП “Колубара” и знакова упозорења, те нашег упозорења да чине кривично дело узурпације имовине, приведено је 20 особа, 14 мушкараца и шест жена, који ће бити предате судији за прекршаје“, кажу у полицији.

Агенција Бета је потврђено у Прекршајном суду да су у току поступци против приведених, а једна особа, која је раније била приведена „због дрског понашања и још два прекршаја“, такође по хитном поступку, кажњена је са 15.000 динара.

Владика ваљевски Милутин (Кнежевић) молио је власти да се брана Ровни не пуни до квоте 363 метра већ до 333 метра како би се избегло потапање богомоље, коју је он прогласио манастиром, наводи Бета.

Према сазнањима Бете, такав договор власти са СПЦ начелно је постигнут, а коначну реч о свему треба да да „државна комисија“, која ће у наредне две године пратити процес пуњења и пражњења акумулације Ровни и донети одлуку до које ће квоте акумулација бити пуњена.

Брана на Јабланици гради се годинама, у њу је до сада уложено готово 80 милиона евра, како би се обезбедило водоснабдевање Ваљева и општина низводно од тог града, као и да би се спречио плавни талас у сливу реке Колубаре, што се делимично догодило у мају 2014. године.

Та брана је по првобитном пројекту требало да обезбеди и техничку воду за ТЕ-ТО Колубара Б у Каленићу, код Уба, која се такође гради годинама, али је неизвесно да ли ће и када радови на њеном завршетку бити настављени.

Иначе, дан пре почетка важења забране приласка брани и акумулацији “Ровни”, епископ ваљевски Милутин је у манастиру Светог архангела Михаила служио архијерејску литургију, у склопу договора са ЈП “Колубара” да се Ваљевска Грачаница коју су раније напустили монаси користи, док не почне процес спуштања затварача на брани и пуњења акумулације, пише „Блиц“.

Уговор потписан пре 12 година

„Апсолутно не постоји никакав спор између ЈП “Колубара” и СПЦ јер је још 15. јуна 2003. године између овог ЈП и СПЦ коју је заступао тадашњи епископ шабачко-ваљевски Лаврентије потписан уговор о размени непокретности. По том уговору објекат Ваљевске Грачанице уступљен је нама, док смо ми за потребе СПЦ у оближњем селу Брезовице изградили на површини од 1,2 хектара нову цркву, парохијски дом, кућу за свештеника, продавницу, летњиковац и јавну чесму“, каже директор „Колубаре“ Миодраг Марковић.


Извор: Бета, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшење верника због потапања цркве

* Обавезна поља