napad-na-andreja-vucicaОсморица жандарма тврдила су јуче пред судијом Вишег суда у Београду да су током прошлогодишње Параде поноса у свему поступала у складу са законом и да није било прекомерне употребе силе. Жандарми су рекли да су реаговали пошто су били испровоцирани. То је била њихова одбрана на оптужбе Вишег јавног тужилаштва да су напали брата премијера и брата градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог. Првоокривљени Предраг Митровић испричао је да је реаговао када је видео „нарушену формацију” и чуо колегине речи „пази, пиштољ”.

– Четири грађанина су силом пробила блокаду, физички насрнула на кордон и потом ушла у рестриктивни простор. Један од њих је подигао пиштољ, а један је флашом гађао полицајца. Одреаговао сам палицом да бих спречио да неко буде повређен или убијен – испричао је Митровић.

На питање свог адвоката Александра Ћурчића шта је претходило употреби силе, окривљени Славко Стојановић је рекао да је „видео једно лице које покушава да прође кордон”.

– Покушао је да ме шутне, али сам то спречио палицом. Штитом сам га одгуривао од себе и тек пошто сам му неколико пута рекао да легне он је то урадио. Одбио је да се легитимише уз речи „немате права да легитимишете војна лица”. По наређењу команданта Жандармерије Миленка Божовића пустио сам га без пропратне документације, што није било по закону. Из медија сам касније видео да је реч о Предрагу Малом, брату градоначелника Синише Малог – рекао је Стојановић.

Према његовим речима, командир Четвртог одреда Жандармерије Сенад Коштић тражио је да се изврши увиђај и позове војна полиција, али да то није урађено.

Трећеокривљени Драган Савић рекао је да је видео да је један његов колега „једном грађанину” палицом из руке избио пиштољ, да га је подигао и ставио га у заштитни прслук који је носио на себи.

– Обавестио сам надређеног да је пиштољ код мене и он ми је рекао да тамо и остане. После извесног времена, дошао је заставник Мирољуб Видојковић и, проверавајући пиштољ, видео да је метак у цеви. Та четворица су биле крупне грађе, а када сам покушао да их легитимишем један од њих је извадио неки предмет из џепа и рекао „службена” – рекао је износећи одбрану Стојановић.

После паузе, окривљени Далибор Ђорђевић је рекао да га је једно лице, за које је накнадно сазнао да је Андреј Вучић, ударило песницом у браду када су четири грађанина покушала да пробију кордон и када су кренули ка командиру Предрагу Ћирковићу. Ђорђевић је рекао да, иако је био повређен, није ишао код лекара зато што је одмах после инцидента добио наређење да са неколико колега оде у Владу Србије, где их је сачекао премијер Александар Вучић.

– У том разговору премијер је желео да чује шта се догодило, а када је добио извештај рекао је да је сада све завршено и да се вратимо задацима. Премијер ме је питао шта ми је са усном. Рекао сам му да сам ударен, на шта ми је он рекао да лажем – испричао је Ђорђевић.

Окривљени Гигић је рекао да је код једног грађанина „на боку видео пиштољ марке „глок” и да му је наредио да легне.

– Док је лежао опсовао ме је и назвао погрдним именом. Кренуо је да ме удари, а ја сам се одбранио палицом. У тренутку напада, почео је да вади пиштољ. Ударио сам га у десну ногу, како бих отклонио опасност, док га је други колега ударио у руку. Мене је неко повукао и пао сам. Следеће што сам видео јесте да то лице са тројицом у црним униформама вади војну легитимацију и каже да је из војне полиције. Питао сам му где му је службени налог, радио-веза… Он је тада извадио мобилни телефон „самсунг” са поломљеним дисплејом. Чуо сам да је позвао некога и рекао: „Шефе, направили смо с….”. После тога су дошли начелник ПУ Београд и Миленко Божовић. Сви су отишли, без икакве документације – испричао је Гигић.

И Бобан Лекић, Митра Милосављевић и Раде Матић негирали су дело које им се оптужницом ставља на терет.

Наставак суђења заказан је за 15. октобар када би требало да сведоче Андреј Вучић и Предраг Мали.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Жандарми тврде на су нападнути

* Обавезна поља