Robne-rezerve--TanjugНОВИ САД – Пет особа из Новог Сада и Сомбора ухапшено је јуче због сумње на малверзације приликом складиштења меркатилне пшенице и кукуруза републичке Дирекције за робне резерве, саопштено је јуче из Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а Србије. Две особе су у бекству и за њима се интензивно трага. Они су осумњичени да су за 5,5 милиона евра оштетили државни буџет.

Ухапшени су Михаило Увачек(57), начелник центра Републичке дирекције за робне резерве у Новом Саду, Јелена Дробњак (50), шеф Одсека за прехрамбене производе у Робним резервама, Сташа Савковић (71), судски вештак, као и Синиша Козлина (50) и Ангелина Стрилић (50), радници пословнице „Југоинспекта” у Сомбору. Полиција је осумњичене ухапсила у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал. Њима је одређено задржавање до 48 часова.

Полиција трага за Бранком (53) и Горданом Мијић (51), директорима фирми „Градске пекаре” и „1. октобар” из Сомбора.

Сви су осумњичени да су починили кривична дела злоупотребе службеног положаја и злоупотребе положаја одговорног лица.

Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал, саопштио је јуче да је полиција против осумњичених поднела кривичну пријаву због сумње да су од 2005. до 2012. године омогућили присвајање 11.000 тона меркантилне пшенице и 10.500 тона кукуруза, који су били ускладиштени у два приватна предузећа у Сомбору.

Како наводе у полицији, Бранко и Гордана Мијић осумњичени су да су складиштили пет пута више меркантилног кукуруза и пшенице него што су им капацитети дозвољавали.

„Од 2005. до 2012. године Мијићи су били овлашћени складиштари робних резерви за око 20.000 тона меркантилног кукуруза и пшенице, иако су њихови капацитети за складиштење били 3.360 тона житарица.

Приликом склапања уговора са Дирекцијом за робне резерве, они су приложили фалсификовану документацију, коју су им издали осумњичени Козлина и Стрилић”,наведи полиција.

Полиција наводи да су осумњичени Бранко и Гордана Мијић, супротно Закону о робним резервама, меркантилни кукуруз и пшеницу из складишта продавали и користили за своје потребе. На овај начин су, како је саопштено, прибавили противправну имовинску корист у износу од 513.000.000 динара, док су на име неосновано наплаћене услуге складиштења незаконито зарадили, сумња се, 78.000.000 динара.

Средином јуна ове године, подсетимо, пољопривредни инспектори су утврдили да је у 19 складишта робних резерви мање пшенице и кукуруза него што је било смештено у силосе. Тада су регистрована и три случаја покушаја обмане комисије која је контролисала складишта, и то у виду дуплог дна у ћелијама силоса. У једном случају је складиштар онемогућио контролу тако што је уклонио мердевине на силосима.

Тада је из кабинета Расима Љајића, потпредседника владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, саопштено да је утврђено да из силоса недостаје око 46.000 тона меркантилне пшенице и око 32.000 тона меркантилног кукуруза, а да процењена штета за државу износи око 20 милиона евра.

Данијела Вукосављевић

—————————–

Дачић:Велике штете за државу од крађе робних резерви

БАТОЧИНА – Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да су установљене велике злоупотребе и проблеми као и да је велика штета нанета држави када је реч о крађи робних резерви.

Дачић је новинарима у Баточини на питање да ли се може очекивати још хапшења поводом злоупотреба са робним резервама рекао да је то један део приче о лошој контроли стања робних резерви на различитим местима у Србији.

Према његовим речима, установљено је да недостаје велика количина оних производа који би требало да буду у складиштима предузећа која су одређена да чувају те робне резерве.

„Колико ће истрага даље обухватити видећемо. Али то је део онога што је најављено и о чему се причало и раније да су установљене велике злоупотребе и велики проблеми, бахатост и велика штета за државу када је реч о крађи робних резерви”, рекао је Дачић.

Љајић:Држава неће толерисати пљачку своје имовине

БЕОГРАД – Хапшење осумничених да су малверзацијама приликом складиштења меркантилне пшенице и кукуруза за робне резерве оштетили државу само је почетак процеса којим се шаље јасна порука да држава неће толерисати пљачку своје имовине, изјавио је данас министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

„Поднете су кривичне пријаве против 14 складиштара где је утврђен велики мањак из робних резерви, око 80.000 тона што пшенице што кукуруза је нестало. Очекујемо коначни судски епилог не само за овај случај, већ и за све наредне случајеве који ће уследити уколико се утврди одговорност оних који су учинили штету за државу и државни буџет”, рекао је Љајић новинарима у парламенту.

Припадници Управе криминалистичке полиције привели су јутрос пет особа у Сомбору и Новом Саду због сумње да су малверзацијама приликом складиштења меркантилне пшенице и кукуруза за робне резерве оштетили државу.

Љајић је додао да је данашње хапшење и порука да се крађа не исплати никоме, а посебно не онима који су издавали у закуп складишни простор и за то узимали значајана финансијска средстава и трговали робом коју су добијали од робних резерви.

Министар је најавио да ће током наредне седнице у парламенту бити и предлог закона о робним резервама истакавши да је један од разлога за његово доношење појачана контрола и надзор над робним резервама.

Досадашњим законом уопште није била предвиђена одредба о контроли и надзору над Дирекцијом за робне резерве, а сада ће надзор над Дирекцијом спроводити четири министарства – енергетике, финансија, пољопривреде и трговине, додао је Љајић.

Он је нагласио да ће се тиме смањити могућност за малверзације и злоупотебе, али да је то тек „један колосек”.

„Други колосек се тиче чињенице што Дирекција мора да обезбеди у свом власништву већи складишни простор.

Тренутно у Дирекцији за робне резерве има свега 17.500 квадратних метара складишног простора за пшеницу и то је једини силос у власништву државе, све остало држава, односно Дирекција, изнајмљује од приватних складиштара”, рекао је Љајић.

Он је прецизирао да држава жели да обезбеди више складишног простора тако што ће активирати хипотеке и узети складишни простор који је до сада био у приватном власништву оних складиштара који су извршили злупотребе са робом из робних резерви.

„Очекујемо да ћемо у наредном периоду обезбедини око 100.000 квадратних метара складишног простора и самим тим ће се смањиити могућност оваквих злоупотреба. Закон ће ступити на снагу одмах након усвајања, а верујем да ће бити у скупштини већ наредне недеље”, закључио је Љајић.

Агенције

Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшења због малверзација са робним резервама

* Обавезна поља