Ramus-Haradinaj-300x189ПРИШТИНА – Демократска партија Косова тврди да може да рачуна на гласове опозиционих посланика у жељи да формира „парламентарну“ већину.

Са друге стране, коалициони блок ДСК-АБК-ИК сматра да је одлука суда, којом се наставља процес конституисања „скупштине“, писана у кабинету Хашима Тачија.

Како преноси приштински дневник Коха диторе, потпредседник ДПК Адем Грабовци „без трунке сумње верује да његова партија може да рачуна на гласове посланика опозиције“.

„Сигуран сам да ће већина од 120 посланика скупштине на следећем заседању гласати за кандидата ДПК за председника и за нову владу Косова“, рекао је Грабовци.

Насупрот томе што су у табору блока ДСК-АБК-ИК раније изјављивали да се не може десити да њихови „посланици“ гласају за кандидата ДПК, Грабовци тврди ниједан опозициони „посланик“ није рекао да неће гласати за ДПК, јер су „свесни да смо гласове ми освојили и да смо све те гласове добили да бисмо представљали и бранили интересе грађана, а не да бисмо бисмо блокирали државу којој ниста и онако не иде добро“.

Грабовци је за Коха диторе рекао да има пуно пријатеља у странкама које чини коалициони блок, те да, према његовој перцепцији, има много незадовољства унутар те коалиције и при томе је апеловао на њихове посланике да гласају по сопственом убеђењу подсећајући да је „сваки посланик позван да представља интересе грађана за формирање институција Косова“.

Синоћ, међутим, након састанка лидера коалиционог блока ДСК-АБК-ИК члан председништва АБК Авни Арифи негирао је подршку Тачијевој партији.

„Коалиција је јача него икада. Нема тих пара Адем Грабовци с којима може да купи посланике коалиционог блока. Ако има већину нека бира председника скупштине Косова, нико му то не спречава, чак му је и Уставни суд дао то право, нека изабере, то је демократско његово право“, рекао је Арифи за Коха диторе након састанка лидера коалиције.

А о незадовољству, односно изненађењу одлуком „Уставног суда“ у табору коалиционог блока пише Лајм, близак Тачијевој ДПК. Лист наводи само део изјаве номинованог кандидата за „премијера владе Косова“ овог блока Рамуша Харадинаја.

„Изненађени смо одлуком Уставног суда. Имам уитсак као да је одлука писана у канцеларији ДПК Тачија“, навео је Харадинај.

Он је, међутим, указао на тачку 127. одлуке „Уставног суда“ која иде у прилог коалицији Демократски савез – Алијанса за промене – Иницијатива за Косово, очекујући да она буде примењена већ на наредној седници скупштине.

Тачка 127, наиме, даје могућност коалацији да кандидује свог представника за председавајућег скупштине, истина, тек у накнадној процедури пошто председник и потпредседници буду именовани.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Харадинај – Као да је Тачи писао одлуку УСК

* Обавезна поља