ministarstvo-spoljnih-poslova-1БЕОГРАД – Србија не затвара своја дипломатско-конзуларна представништва у кризним подручјима све док постоје услови за пружање конзуларне заштите грађанима Србије, саопштило је данас Министарство спољних послова.

МСП је навело да српске дипломате, упркос ризицима с којима се суочавају, нису напустиле Сирију, Ирак и Либију.

У амбасади Србије у Дамаску ради отправник послова и петоро локалних службеника, сиријских држављана. Остатак дипломатског особља је 2012. из безбедносних разлога премештен у Бејрут, одакле прати дешавања у Сирији, што је пракса великог броја земаља.

Прошле седмице је на адресу амбасаде Србије у Дамаску стигла претња с логом терористичке организације „Исламска држава Ирак и Левант“, упућена локалном сиријском особљу, о чему је амбасада одмах обавестила надлежне службе безбедности, навело је МСП.

„Колико нам је познато, слична порука упућена је сиријским службеницима у свим тренутно активним дипломатским представништвима у Дамаску, а Република Србија већ је предузела и наставиће да предузима све мере опреза како би сачувала безбедност особља своје амбасаде у главном граду Сирије“, пише у саопштењу.

Београдска штампа је јуче објавила, позивајући се на дипломатске кругове, да је „Исламска држава“ запретила смрћу особљу амбасаде Србије у Дамаску уколико у року од седам дана не напусте зграду.

Екстемисти „Исламске држава“ прошле седмице су поставили на интернет снимак на којем се види одрубљивање главе америчком новинару Џејмсу Фолију.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија не затвара дипломатска представништва

* Обавезна поља