ПРИШТИНА — Кандидат за премијера Косова Рамуш Харадинај дао је Хашиму Тачију гаранције да има довољан број гласова да буде изабран за премијера Косова.

Он је после сусрета са Тачијем рекао да није било договора о датуму одржавања конститутивне седнице Скупштине Косова, јавља ТВ Клан Косова.

Харадинај је кандидат коалиције Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косово.

Приштински медији су јавили да ће Тачи данас или сутра донети одлуку о датуму сазивања конститутивне седнице Скупштине Косова на основу резултата превремених парламентарних избора одржаних 11. јуна.

Према сазнањима портала telegrafi.com конститутивна седница би требала да буде одржана у уторак 18. јула а до одлагања заказивања седнице је дошло јер је већина новоизабраних посланика на одмору ван Косова.

Председник Косова сазива седницу, док припреме за њено одржавање организује досадашњи председник Кадри Весељи и чланови председништва Скупштине Косова.

Кандидата за председника Скупштине Косова према Уставу и одлуци Уставног суда Косова из 2014. предлаже предизборна коалиција или странка која је добила највише гласова.

У конкретном случају то је коалиција окупљена око Демократске партије Косова,

Председник косовског парламента биће изабран ако за њега гласа најмање 61 посланик.

Након изброра председника и пет подпредседника Скупштине Косова председник Косова одређује мандатара за премијера Косова.

Према Уставу и одлуци Уставног суда из 2014. мандат за састав Владе добија кандидат којег предлаже коалиција или странка која је добила највише гласова на изборима.

„Коха“ – Тачи одуговлачи са парламентом јер Харадинај нема већину

Председник привремених институција на Косову и Метохији Хашим Тачи одуговлачи конституисање Скупштине, пошто још није одредио датум прве седнице, иако су објављени коначни резултати ванредних парламентарних избора одржаних 11. јуна, пише приштинска „Коха“.

Лист подсећа да, према косовском Уставу, конституивна седница треба да буде одржана у року од тридесет дана након званичног објављивања изборних резултата, што значи најкасније до 7. августа.

Прву седницу, према Уставу, сазива косовски председник.

У случају да он није у могућности да то уради, највиши правни акт државе захтева да се скупштина одржи и без иницијативе председника.

Лист напомиње да из кабинета косовског председника не одговарају на питања зашто још није одређен датум конститутивне седнице.

Иначе, Тачи је раније рекао да ће конститутивна седница парламента бити одржана најкасније до 10. јула, као и да га је Рамуш Харадинај, кандидат за премијера коалиције окупљене око Тачијеве ДПК, а која је освојила највише посланичких места.

Седница 18. јула?

Међутим, како пише портал „Телеграфи.цом“, Тачи ће данас или сутра донети одлукуи о датуму сазивања конститутивне седнице Скупштине Косова, и да би она требала да се одржи у уторак, 18. јула. Како се наводи, до одлагања заказивања седнице је дошло јер је већина новоизабраних посланика на одмору ван Косова.

Наводно, у току су припреме за одржавање седнице, коју организује досадашњи председник Кадри Весељи и чланови председништва Скупштине Косова.

Првом седницом руководиће најстарији посланик Адем Микуловци, из „Самоопредељења“, а помагаће му најмлађа посланица Теута Ругова, ћерка покојног председника Косова Ибрахима Ругове, из Демократског савеза Косова (ДСК).

На конститутивној седници се полаже заклетва.

Потпредседник ДПК Реџеп Хоти је за приштинске медије изјавио да је кандидат за председника косовског парламента Кадри Весељи, председник ДПК и председник парламента у претходном сазиву.

 

Потребан 61 глас

Иако је коалиција Демократске партије Косова (ДПК), Алијансе за будућност Косова (АБК) и Иницијативе за Косово успела да добије највише гласова на парламентарним изборима одржаним 11. јуна, сада мора да обезбеди потребну већину, односно 61 глас за избор премијера и председника Скупштине Косова.

Сама коалиција има 39 посланичких мандата, а чак и уз евентуалнуподршку мањинских заједница, међу којима је и српска, имала би 59 мандата, што није довољно (потребно 61).

Са друге стране, коалиција на челу са Демократским савезом Косова (ДСК) и Покрет „Самоопредељење“ до сада су одбиле да уопште разговарају о формирању власти са коалицијом на челу са ДПК, а аналитичари оцењују да то ситуацију чини компликованијом.

Харадинај: Институције ће бити формиране

Како пише дневник „Зери“, кандидат за премијера те коалиције Харадинај, јуче је током састанка са шефицом канцеларије Европске уније на Косову Наталијом Апостоловом изјавио да ће институције Косова бити брзо формиране.

Како јављају приштински медији, потпредседник ДПК Мемљи Краснићи изјавио је да коалиција има сигурне гласове за избор премијера и председника парламента, да зна имена посланика који ће независно од тога што њихове странке и коалиције неће подржати кандидате за премијера и председника парламента, ипак гласати за Харадинаја за премијера.

Процедура

Након што је Централна изборна комисија потврдила резултате избора, председник Косова Хашим Тачи је дужан да у року од највише 30 дана сазове конститутивну седницу Скупштине Косова на којој треба да буду изабрани председник и пет потпредседника. Мандатар је дужан да у року од 15 дана од именовања Скупштини предложи програм и састав Владе.

Уколико у првом покушају не буду изабрани премијер и Влада Косова, председник одређује другог мандатара, а уколико ни он не буде изабран расписују се нови превремени парламентарни избори.

Марко Ђурић – Српска листа да преговара о учешћу у Влади Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Српска листа не треба да жури и да треба да остави албанским странкама да се, ако могу, договоре о формирању будуће владе у Приштини.

– “Мој савет српским политичким представницима биће: полако. Немојте да журите, немојте да брзате, пустите да се Албанци међу собом разрачунају и договоре, а онда ћемо полако да видимо и да заједнички кроз разговоре са Српском листом дефинишемо шта је наш интерес у тој причи и да ли га има -, изјавио је Ђурић новинарима у Бањској.

Како је објаснио, у садашњој ситуацији Српска листа треба да делује без журбе, разложно и стрпљиво, како се српски народ на КиМ не би нашао “између чекића и наковња”.

Српска листа је на недавно одржаним парламентарним изборима на Косову и Метохији освојила девет од десет места у скупштини привремених институција самоуправе у Приштини.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Харадинај најавио парламентарну већину

* Обавезна поља