САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА — Тужилаштво БиХ подигао је оптужнице против четири особе из Републике Српске због организовања референдума о Дану Републике Српске.

Осим тога, тужилаштво је истовремено донело наредбу о обустављању истраге против званичника Српске због недостатка доказа.

Наредба о обустави истраге издата је против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика за које, како се наводи, не постоји довољно доказа да су наведени својим радњама починили извршење кривичног дела, помагање или подстицање у наведеном делу.

Тужилац Мирослав Д. Марковић, након спроведене истраге и прикупљених доказа, подигао је оптужницу против Синише Карана, рођеног 1962. године у Белом Манастиру, Драгољуба Ређића рођеног 1979. године у Тузли, Горана Змијаљца рођеног 1955. године у Српцу и Милана Петковића, рођеног 1984. године у Бањалуци, пренела је РТРС.

Они се, како је наведено у оптужнивци терете, да су својим деловањем и активностима, као председник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума, омогућиле реализацију активности које су противне одлуци Уставног суда БиХ у вези са спровођењем референдума у Републици Српској.

Терете се и да су, као председник и чланови Републичке комисије за провођење референдума о дану Републике Српске, као службене особе у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ и починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике Српске.

Тужилаштво сматра да су они својим радњама и поступцима, уместо да поступе по обвезујућој Одлуци Уставног суда БиХ о привременој мери и одмах прекину све активности везане за спровођење референдума, наставили као Комисија радити на организацији и спровођењу референдума, који је на територији РС и спроведен 25. септембра прошле године и на тај начин учествовали у неизвршењу одлуке Уставног суда БиХ.

Оптужени се терете да су починили казнено дело – Неизвршење одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, Суда Босне и Херцеговине, Дома за људска права или Европског суда за људска права.

Чланови Комисије: Све било по Уставу

Члан Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске Милан Петковић изјавио је да ће на суду бити доказано да је референдум био заснован на Уставу и закону.

Петковић, против кога је заједно са другим члановима Комисије данас Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ, истакао је да је убеђен да ће Тужилаштво БиХ сломити зубе на овом предмету.

Петковић је рекао да је он адвокат професионалац који се никада није плашио суда и да се на суду правда доказује.

– Ја сам сигуран да правда може бити спора, али достижна и ми ћемо на суду доказати да је референдум у Републици Српској био заснован и на Уставу и на закону и оно што ће мени служити на част јесте то да ћу имати прилику да и на суду одбраним част Републике Српске и да докажем да смо били у праву када смо спровели референдум о Дану Републике Српске – додао је Петковић.

Он је рекао да је данас од медија обавештен да је подигнута оптужница Тужилаштва БиХ против њега као члана Комисије за спровођење референдума и осталих чланова Комисије.

– За мене је скандалозно и недопустиво да је Тужилаштво БиХ издало саопштење да је подигнута оптужница, а да исту ту оптужницу није доставило оптуженима и самим тим нарушено је право и на правично суђење, али и једна добра пракса и једна пракса генерално у правосуђу – указао је Петковић.

Он је додао да због тога морају да одговарају надлежни у Тужилаштву БиХ, ако ништа више бар дисциплински.

Драгољуб Рељић, такође члан Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске изјавио је да је поносан што је радио у тој комисији, која је поступала по закону и да је уверен да ће у вези са оптужницом Тужилаштва БиХ бити доказано да не постоји никаква одговорност чланова ове комисије.

Додик: Подизање оптужнице „неподношљиво“ и неприхватљиво за РС

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против четворо чланова Комисије за спровођења референдума о Дану РС „неподношљиво“ и неприхватљиво за Републику Српску.

Он је за РТРС најавио да ће се, у складу са одлуком Народне скупштине РС, свим расположивим средствима стати у одбрану оптужених.

„Та градација коју су они учинили је нелогична. Имате много људи који су у том учествовали и далеко више него што су оптужени. Они су нашли, из њима знаних неправних разлога, да оптуже четири човека, а да остале чланове комисије наводно због имунитета ослободе. То говори да је наша грешка била што нису сви били чланови парламента и онда не би смо имали проблем“, рекао је Додик.

Он је додао да оптужница против чланова Комисије за референдум у Републици Српској „само говори о апсурду који се зове Босна и Херцеговина“.

Према његовим речима, суд и тужилаштво БиХ „измислила је међународна заједница у сарадњи са Бошњацима, како би се путем неуставних инсталација и противно Дејтону вршило правно и политичко насиље над Републиком Српском“.


Извор: Танјуг, Бета, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Оптужнице због Референдума у Српској

* Обавезна поља