bocan-harcenkoБЕОГРАД – Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је главни проблем у БиХ положај Хрвата, а не предсједник Републике Српске Милорад Додик. Он је навео да код западних партнера у Савјету за имплементацију мира /PIC/, али и у БиХ, постоји политика дуплих стандарда, те да се увијек окривљују Српска, њена власт и предсједник Додик када се нешто деси, а један од примјера је непровођење одлуке „Сејдић-Финци“.

„Српска има став о провођењу те одлуке, а Федерација БиХ нема, јер њени политичари не могу да се договоре око тешког и болног питања равноправности хрватског народа“, рекао је Боцан-Харченко за београдску „Политику“.

Он је запитао шта се онда тражи од Српске ако се зна да је то кочница.

„Али, увијек су криви Бањалука и Додик, његова реторика је постала, у негативном смислу, нешто најважније у БиХ, на сједницама PIC о томе се разговара као о најозбиљнијем питању“, истакао је Боцан-Харченко.

Коментаришући жељу Бошњака да уз помоћ високог представника у БиХ Валентина Инцка укину одлуку Владе Српске којом се онемогућава фиктивно пријављивање пребивалишта на територији Српске, Боцан-Харченко је рекао да је прошло вријеме када је OHR укидао одлуке.

„Инцко би морао да размисли како не би дошло до још већих компликација и напетости. Његова евентуална интервенција може да подразумијева само покретање унутрашњег дијалога око те одлуке“, рекао је Боцан-Харченко и додао да би међународна заједница већ морала донијети одлуку о затварању OHR-а.

Боцан-Харченко је напоменуо и да се Русија противи сваком такозваном предизборном инжењерингу и да апсолутно разумије забринутост Српске поводом тог питања.

Говорећи о ситуацији када је ријеч о Украјини, Боцан-Харченко је истакао да Русији одговара што БиХ није заузела генерални став према Украјини, наводећи да је за Москву најбоља ситуација да БиХ нема став, што не значи да је против ставова Русије.

„Тачно је да нема заједничког става на нивоу БиХ, али постоји став Републике Српске који ми узимамо у обзир у својим анализама. Ми смо захвални Српској, њеном руководству, првенствено предсједнику Милораду Додику, који је показао велико интересовање и разумијевање према кризи у Украјини, али и објективном ставу Русије“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је нагласио да Русија подржава јачање статуса Републике Српске у оквиру Дејтонског споразума, те сматра да се Српској морају вратити дејтонске надлежности, које су јој у прошлости одузели високи представници у БиХ.

Боцан-Харченко је рекао да су фантазије да Русија и руски предсједник Владимир Путин подстичу Додика и његову причу о референдуму и одвајању Републике Српске од БиХ, наводећи да је заједнички став Русије и Српске досљедно поштивање Дејтонског споразума и да из тога призлази и заједничко мишљење и о скоро свим другим питањима, и то без икаквог претходног усаглашавања.

Одбацујући критике да Русија по питању „Јужног тока“ ради само са Републиком Српском, Харченко је рекао да је укључивање БиХ у пројекат изградње овог гасовода интересантније за БиХ него за руски „Гаспром“.

Он је изразио увјерење да ће и ФБиХ преиспитати свој став о пристанку да учествује у овом пројекту и да ће бити потписан међудржавни уговор са Савјетом министара БиХ за овај гасовод.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Харченко – Проблем у БиХ је положај Хрвата а не РС

* Обавезна поља