Frederik-Harhoff2903Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судија , међународног трибунала у Хагу, у писму својим колегама. Садржај писма објавио је дански дневни лист БТ.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу. „То је противно свакој врсти правде“, написао је Хархоф реферирајући се на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

„Американац Мерон вршио притисак на судије да ослободе Готовину“

„Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успео наговорити остарелог турског судију да промени мишљење“, пише Хархоф.

„Остарели турски судија“ на кога се Данац позива је Мехмет Гунеј, 77-годишњак који је гласао да се Готовина и Маркач ослободе. Подсећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло је прегласавањем; троје судија било је за (Мерон, Гунеј и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Кармел Агиус).

„Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неки моји колеге изложени политичком притиску. То сасвим мења премису мога посла, који би требало да служи принципима разума и правде“, пише Хархоф.

Притисак из САД-а и Израела?

У свом драматичном писму дански судија истиче да су хашке судије присиљени свесно пуштати ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархоф је истакао председника суда, Американца Мерона, који је био шеф судског већа које је ослободило Готовину и Маркача.

„Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД-а и Израела престрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним званичницима. Јесу ли израелски или амерички званичници извршили притисак на америчког председника Хашког суда да промјеи ток судских поступака?“, пита се Хархоф у свом писму.


Извор: Индекс.хр

Оставите коментар

Оставите коментар на Хархоф – Натерани смо да ослободимо Готовину

* Обавезна поља