kristof-hrestelБЕРЛИН – Након што је гласање о неповерењу украјинској влади у парламенту пропало, јер су већина посланика подржали актуелну владу на челу с председником Јануковичем и премијером Азаровом, тензије су се поновно појачале као и сукоби с полицијом. У исто време информације говоре како се трупе министарства унутарњих послова пребацују с Крима према Кијеву.

Актуелну ситуацију у Украјини за руски лист The Voice of Russia, коментарисао је публициста и саветник њемачке владе, Кристоф Херстел. Преносимо цео интервју:

Које је ваше лично стајалиште по питању актуелности у Украјини?

— Мени изгледа сасвим јасно да западне земље, путем огромне употребе тајних служби, настоје покренути ‘смену режима’ у Украјини. Жао ми је што морам признати, но чини ми се како је Њемачка влада такође поприлично уплетена по овом питању. Када сам пре неколико недеља дао интервју за једну руску ТВ станицу поручио сам украјинској влади да настоје игру држати отвореном колико је год то могуће. Ако украјински народ жели стајати на властитим ногама, а не седети на две столице, морају држати игру отвореном што је дуже могуће и пословати с обе стране. Наравно, то је јако тешко, али у супротноме је угрожен суверенитет украјинског народа и они ће бити у великој опасности.

Што мислите, што је прави разлог протеста? Евро интеграције? Или покушај преузимања власти?

— У оваквој политичкој ситуацији постоји добар разлог зашто су обични људи незадовољни. Ту је питање незапослености, недовољног економског, политичког развоја, као и развоја слобода. Све то стоји, но овде имамо стране силе које настоје локално незадовољство владом искористити за своје интересе, а то је нешто чему би се сви разумни људи у Еуропи и другим земљама света морали противити.

Видите ли Украјину као део Европске Уније?

— Надам се да се то неће догодити. Морамо у обзир узети историју Украјине, историју европског континента, историју Источне Еуропе и Русије. ЕУ и НАТО силе немају на уму добробит украјинског народа. ЕУ жели утицај, моћ, новац, природне ресурсе и минерале. Украјински народ би морао тога бити свестан.

Како бисте описали будућност Украјине да је дошло до потписивања ЕУ пакта?

— Украјински народ је пред великим историјским изазовом, а знам да су способни донети праву одлуку. Да су потписали уговор сада, ЕУ би се наслонила на њихову владу са захтевима: „Урадите, ово, урадите оно, потпишите овај или онај уговор“, уз то би се многе ствари одвијале испод стола, људе би подмитили. ЕУ се бави таквим стварима. О томе се не говори у јавности, нити у медијима, највећи политичари лицемјери које познајем су са Запада. Сматрам да је за Украјину јако добро да нису потписали уговор у овом тренутку. Што се тиче будућности, нека ЕУ и Русија раде на томе да добију Украјину на своју страну, па ћемо видети ко од њих заиста има на уму украјински народ. То ћемо тек видети и то ме баш занима.

Морам рећи да сам мало шокиран Вашом изјавом. Ви дословно говорите како ЕУ не послује баш транспарентно.

— Али кад је тако – транспарентност није наша игра, погледајте само медије. Погледајте какве ствари објављује наш полу-службени недељник Шпигел. Пре неколико дана су пуцали од среће и писали како се украјинска влада налази на пар центиметара од пада. То је било непосредно пред гласање о неповерењу у украјинском парламенту. То су бесмислице – недостајало им је пуних 40 гласова – добили су 186, а требало има је 226. Мислим да је смешно писати такве ствари. Но, разумни читалац може разазнати камо то води и који је план ЕУ-а за Украјину.

Након јучерашњег неуспеха гласања о неповерењу, можемо ли очекивати да ће се протести почети смањивати?

— Зависи – ако је украјинска влада мудра и снажна, онда ће протести доживети неуспех. Но, ако украјинска влада – али и Русија – покажу било какав знак слабости по овом питању, онда ће се протести и даље наставити.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Херстел – Западне силе иза протеста у Украјини

* Обавезна поља