hjuman rajts vocЊУЈОРК – Током прошле године мало је учињено за решавање дуготрајних проблема људских права у земљама Западног Балкана, оцењено у извештају међународне организације „Хјуман рајтс воч“. Истиче се да те земље морају више радити на усклађивању стања људских права с европским и међународним стандардима.

Владе земаља Западног Балкана су током 2013. године учиниле мало за решавање дуготрајних проблема људских права, каже се у објављеном Светском извештају за 2014. годину организације „Хјуман Рајтс Воч“.

Та организација забележила је забрињавајуће стање у вези с људским правима у Босни и Херцеговини, Србији и на Косову током 2013. године, а изрази забринутости за стање у Хрватској укључени су у поглавље о Европској унији.

„Хјуман рајтс воч“ је установио да је у земљама западног Балкана остварен ограничен напредак у утврђивању одговорности за ратне злочине, сузбијању дискриминације и кршењу људских права припадника ромске националне мањине и малтретирању и насиљу над новинарима и ЛГБТ заједницама.

Како истичу из те организације, недостају трајна решења за избеглице и интерно расељене особе.

Забринутост у вези с људским правима, укључујући одговорност за ратне злочине, поступање према мањинама и систем азила, постоји и када је реч о најновијој чланици ЕУ, Хрватској.

„Земље западног Балкана морају више радити на усклађивању стања људских права с европским и међународним стандардима,“ изјавила је Лидија Гал, истраживач организације за Балкан и источну Европу.

Додала је да ће БиХ, Србија и Косово морати да прекину с тим тешким кршењима људских права ако заиста желе да се приближе Европи.

Подсећа да су тужиоци у Србији и БиХ 2013. године потписали споразум о сарадњи у процесуирању ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

Организација додаје да, упркос одређеном броју осуђујућих пресуда, одговорност за те злочине још увек није утврђена, а да се пред судовима у обе земље води мали број поступака.

Процесуирање ратних злочина на Косову и даље се, како наводи организација обавља споро и отежано је због проблема заштите сведока.

Из те организације наводе да је заштита мањина и даље недовољна широм региона и да то укључује и заштиту Рома који су суочени с раширеном дискриминацијом у погледу приступа здравственој заштити, образовању и решавању стамбеног питања, а има и присилних деложација.

Додаје се да власти у БиХ нису измениле уставне одредбе на основу којих су Роми и друге националне мањине искључени из учествовања у политичком животу, упркос притиску ЕУ и пресуди Европског суда за људска права из 2009. године, којом је утврђено да је та пракса дискриминаторна.

Када је реч о Косову, „Хјуман рајтс воч“ указује да је дискриминација Рома и других мањина познатих под називом Ашкалије и Египћани на Косову погоршана континуираним присилним депортацијама из западне Европе без пружања адекватне помоћи за интеграцију тих група међу остало становништво.

Новинари, ЛГБТ заједнице и активисти у региону суочени су с непријатељски настројеном средином, а има претњи и напада, истиче организација и подсећа да су власти Србије већ трећу годину за редом из безбедносних разлога отказале Параду поноса у Београду.

„Хјуман рајтс воч“ критикује САД

Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“ оптужила је САД да подривају напоре за извођење сиријског председника Башара ел Асада пред Међународни кривични суд.

Организација истиче да САД имају „своје разлоге“ за противљење томе да случај Сирије дође пред Међународни кривични суд у Хагу, што, како наводе, укључује забринутост да би то могло имати правне последице за америчког савезника Израел.

„Хјуман рајтс воч“ оцењује да је међународна заједница уопште по питању Сирије „сувише бојажљива“ да се суочи са својом одговорношћу и заштити цивиле у тој земљи.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Хјуман рајтс воч критикује стање људских права у Србији

* Обавезна поља