radulovic-sasa-ministarБЕОГРАД –Министарство привреде саопштило је вечерас да то министарство и Министарство рада, као чланови Социјално-економског савета и предлагачи закона о приватизацији и стечају, односно закона о раду, нису били позвани на јучерашњи састанак на коме је одлучено да се ти закони повуку из процедуре.

Министарство привреде навело је да се оштро противи доношењу одлука ван институција и на неформалним састанцима.

„Изношење мишљења, предлога и расправа је свакако добродошло у свим форумима и на свим нивоима па и на овом неформалном састанку. Доношење одлука свакако не”, додаје се у саопштењу.

Министарство се позвало на Закон о Социјално-економском савету, где стоји да је за заузимање ставова потребна сагласност свих чланова Социјално економског савета.

Председник и први потпредседник Владе Србије, Ивица Дачић и Александар Вучић, постигли су јуче договор са члановима колегијума Социјално-економског савета о томе да се сва спорна питања везана за законе о раду, приватизацију и стечају решавају социјалним дијалогом Владе, синдиката и послодаваца.

Министарство привреде, међутим, истиче да Закон о Социјално економском савету и Пословник о раду Савета не познају институцију „колегијума”.

У саопштењу се наводи да је Влада Србије пред Нову годину усвојила Предлоге закона о приватизацији и стечају, уз закључкак да се упуте Скупштини на усвајање по хитном поступку.

Додаје се и да је Министарство привреде 13. јануара упутило и писмену ургенцију за хитно заказивање ванредне седнице Скупштине на којој би се расправљало о законима.

„Некако је тихо, под параваном отпора Нацрту закона о раду на коме је радило Министарство рада, прошао и наговештај могућег повлачења из скупштинске процедуре предлога закона о приватизацији и стечају који су већ усвојени на Влади”, додаје се у саопштењу.

Наводи се и да од усвајања тих закона зависе све реформе, и да ли ће индустрија Србије оздравити.

„Одустајање од ових закона значи одустајање од реформи и повратак на пропалу економску политику субвенционисања последњих десет година која нас је толико већ коштала. На овим законима се тестира политичка воља за рефоме. Ако се закони не донесу, то је сигуран знак да се од реформи одустало. И пре и после евентуалних избора”, додаје министарство.

Овим поступцима, истиче се у саопштењу, заустављају се неопходне реформске промене, и шаље се сигнал да су интересне групе јаче од државе.

Министарство привреде је у саопштењу навело и да, према информацији на интернет страници Социјално економског савета, потпредседник Владе Александар Вучић није члан Социјално економског савета.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Радуловићева рукавица Вучићу

* Обавезна поља