Bajden-Taci 2ПРИШТИНА/ЊУЈОРК – Косовски шеф дипломатије Хашим Тачи изјавио је у Њујорку да је Косово добило сагласност НАТО за формирање Оружаних снага Косова и да је за то сада потребна сагласност косовског парламента, објављено је на сајту министарства спољних послова у Приштини.

„Косово је спремно да успостави Оружане снаге Косова, добило је сагласност НАТО у том погледу, и то сада захтева сагласност Скупштине Косова”, рекао је Тачи у Њујорку, након разговара са главним замеником помоћника државног секретара Бироа за политичке и војне послове Стејт департмента, Тодом Чепменом.

Тачи, косовски министар за европске интеграције Беким Чолаку и Чепмен, како је наведено у саопштењу, разговарали су о сарадњи у области безбедности и о заокруживању безбедносних структура на Косову.

Ђурић не верује да је НАТО сагласан да Косово има војску

БРИСЕЛ– Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да не верује у истинитост навода о наводној сагласности НАТО за формирање Оружаних снага Косова.

„НАТО је озбиљна организација и ја не верујем у истинитост тих навода. Резолуција УН 1244 и Војнотехнички споразум из Куманова јасно дефинишу које оружане снаге могу бити присутне на Косову и Метохији. НАТО снаге, то јест Кфор су једне од тих, друге су дефинисане у оквиру Кумановског споразума, укључујући, уз одобрење Кфора, и нашу војску, уз експлицитно одобрење којег није било задњих 16 година”, рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Он је истакао да је на Косову било доста војски и оружја, трошења и расипања пара на све то.

„После 16 година сталног међународног притиска, грађанима је доста да виде било коју униформу, па се не радују ни домаћој, ни страној униформи. Желе само мало мира, а то се највише односи и на 60 одсто младих незапослених којима пушка о рамену неће обезбедити будућност и којима ново наоружавање неће гарантовати шансу за опстанак и останак на КиМ без обзира да ли су Срби или Албанци”, поручио је Ђурић.

Упитан о тежњама Косова да постане чланица УНЕСКО-а, Ђурић је рекао да српска дипломатија води снажну битку против чланства, не само због форме, већ суштине, јер не могу они који су палили и разарали цркве и који имају амбицију да прикажу наше културно наслеђе као своје, сада прикривени у јагњећу кожу то наслеђе штите.

„Мислим да имамо разумевање једног броја земаља, а трудимо се објаснимо већем броју. Ми који се бавимо дијалогом не пропуштамо прилику да саговорницима испричамо нешто о томе”, закључио је Ђурић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли Косово добити своју војску?

* Обавезна поља