nikolic-unЊУЈОРК – Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да би евентуални пријем Косова у Унеско значио почетак затирања Србије на Косову и поручио да „оно што је записано у камену, не може да се избрише”.

Николић је за РТС, говорећи о сутрашњем говору у Уједињеним нацијама, рекао да ће указати на то да је српска баштина на Косову годинама била уништавана и да је крајње време да албанске институције почну да воде бригу о њима.

„Оно што су наши корени, што је у камену записано као историја Србије, то не сме да се избрише, то није морално ни праведено и тај говор ће бити увертира за заседање Унескоа”, рекао је председник Србије.

Он је такође подвукао да се током заседања Генералне скупштине УН осећао веома поносно као грађанин Србије, јер се о његовој земљи увек говорило у веома позитивном контексту и то не само када су лидери великих држава у питању.

Николић је додао да је као председник Србије поносан што се на његову земљу озбиљно рачуна у међународним односима, било да је реч о унутрашњим реформама, економији или регионалној политици.

„Први пут се осећам као председник државе која више није парија. Сви лепо говоре о Србији, о томе како делујемо у региону и у наступању ка Европској унији”, подвукао је Николић.

Председник Србије је навео да ће, поред Косова и Унеско, указати на многе проблеме које Србије није сама створила, подржаће агенду УН, говорити о путу ка ЕУ, о томе да жели да учврсти стара пријатељства и створио нова, али и о климатским променама.

Николић ће, најавио је, говорити и о проблемима миграција, нарочитро што, како је указао, Србија нема приступ страним фондовима, а „своју сиротињу дели са другима”.

На птиање да прокоментарише реторику која последњих дана стиже из Загреба, Николић је рекао да је и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић имала сличан речник у предизборној кампањи.

„То је нецивилизацијски и недеморкатиски, неваспитано понашање, Србија неће учнини ништа да односе са Хрватском поквари, а то што Хрватска ради сигурно није политика Европске уније”, рекао је Николићи и поновио да му је немачка канцеларка Ангела Меркел поручила да Србија није начинила ниједну грешку током мигрансте кризе.

До свог обраћања Генералној скупштини УН у среду, Николић ће, како је најавио, време посветити сусрету са што више државника и томе да проблеме и успехе Србије представи реално, онаквим какви они јесу, и обебзеди подршку за даљи развој земље.

obama-i-nikolic

Обама Николићу: Ви сте најзаслужнији за стабилност у региону 

ЊУЈОРК/БЕОГРАД – Амерички председник Барак Обама оценио је, у сусрету са председником Србије Томиславом Николићем да је Србија најзаслужнија за успостављање стабилности у југоисточној Европи и понудио помоћ, ако јој буде потребно.

Председници Николић и Обама сусрели су се у понедељак увече, на традиционалном пријему који председник САД организује једном годишње, поводом почетка заседања Генералне скупштине УН.

„Ви сте најзаслужнији за успостављање стабилности у региону југоисточне Европе и ако Србији буде потребна било каква помоћ, позовите ме”, рекао је Обама Николићу, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Србије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић на Скупштини УН и са Обамом

* Обавезна поља