brisel-euЕвропа је упловила у 2015, а према тврдњи Робина Оуклија, бившег уредника лондонског „Тајмса“, Би-Би-Сија и Си-Ен-Ена, многи европски политичари страхују да би ово могла да буде година у којој ће еврозона и ЕУ почети да се распадају.

Си-Ен-Ен је објавио ауторски текст Оуклија, уз напомену да је ова тврдња искључиво његов став.

Проблеми крећу из Грчке

Оукли наводи да ће проблеми опет кренути да потресају Грчку, државу којој је без много размишљања дозвољен улазак у еврозону пре него што је уредила своје финансије и која је два пута спасавана и терана да постави економију на здраве темеље.

– Опет је грчка економија у центру еврокризе. Неуспех грчке владе на челу с Андонисом Самарасом да обезбеди већину гласова за свог председничког кандидата значи да Грчкој следе превремени избори 25. јануара, што је вест због које је тржиште акција пало пет одсто у једном дану – каже Оукли.

Он додаје да ће на изборима вероватно победити левичарска популистичка партија Сириза под вођством Алексиса Ципраса који жели да стави тачку на програм штедње наметнут пре свега на инсистирање Немачке.

– Иако је Ципрас мало олабавио претходну реторику и каже да жели да Грчка остане у еврозони, тешко је рећи како ће то бити изводљиво уколико он победи и одржи предизборна обећања – сматра Оукли.

Све више европских партија противи се програмима ЕУ

Оукли подсећа да неће само грађани Грчке на гласање, пошто су редовни избори у Шпанији и Португалу такође планирани за ову годину.

– У Шпанији у анкетама тренутно води партија Подемос, која се жестоко противи програмима штедње чија је намена да државу задрже унутар норми еврозоне. Португал, суочен са последицама пакета за спасавање вредног 78 милијарди евра, притиснут је неизвесношћу након хапшења због финансијских скандала владиних званичника и водећих политичара из обе велике партије – каже Оукли и додаје да у Италији све већу евроскептичну буку стварају три од четири највеће партије – Форца Италија, Северна лига и Покрет пет звездица комичара Бепеа Грила.

Највећа претња

Ипак, по њему највећа претња по заједничку европску будућност долази од парламентарних избора у Великој Британији, држави која није ни прихватила евро.

– Политички аналитичари признају да ће британске изборе, заказане за мај, бити теже предвидети него било које друге у историји. Евроскептична Партија за независност Велике Британије је већ победом на изборима за Европски парламент 2014. и успехом на недавним додатним изборима за национални парламент, доказала да може да узме гласове од обе велике партије, Конзервативне и Лабуристичке – објашњава Оукли.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли распад ЕУ почети ове године?!

* Обавезна поља