Унија за неутралност апеловала је на све да подрже акцију за одржавање референдума у Холандији, на којем би се преиспитала одлука холандског Сената, којом је та држава ратификовала Протокол о уласку Црне Горе у НАТО.

Апел Уније односи се на сваку врсту помоћи, тј. на општу мобилизацију свих антиглобалиста, мировних активиста, десних и левих организација и појединаца који су против уласка Црне Горе у војни савез НАТО, како би се самоорганизовали или придружили Унији за неутралност, којој је помоћ у овом подухвату неопходна.

Грађани Холандије имају уставно право да о Протоколу о приступању Црне Горе НАТО-у одлучују на референдуму, како би преиспитали одлуку Сената.

За покретање процедуре одржавања референдума потребно је сакупити 10.000 потписа, а потом и 300.000 потписа холандских грађана за окончање процедуре о референдуму у предвиђеним роковима према холандском закону.

Назначених 10.000 потписа потребно је скупити до 19. априла 2017, а читава процедура спровођења референдумског поступка била би истоветна оној када су холандски грађани 6. априла 2016. одбацили Споразум о придруживању Украјине Европској унији.

Доњи дом Парламента Холандије ратификовао је 22. децембра 2016. Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

Затим је Горњи дом Холандије, односно Сенат, 21. марта 2017. такође ратификовао Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

Влада Холандије је, међутим, дала могућност за расписивање референдума којим би грађани саветодавном мером могли да опозову одлуке оба дома холандског парламента.

Унија за неутралност започела је активности у овом смеру, обавештавајући представнике холандског парламента о чињеници да се ради о насилном покушају увлачења Црне Горе у НАТО.

Унија је у писму холандским парламентарцима које је послато раније указала на истраживање америчке компаније „Галуп“ из 2016. у којем се уочава да само мањина од 21 одсто грађана Црне Горе види НАТО као заштиту, да већина од 29 одсто види НАТО као претњу, док чак 35 одсто грађана има о томе неутрално мишлјење.

Поред тога, парламентарцима је дат на увид елаборат који је 24. фебруара 2017. послат америчком Сенату да би се сенатори упознали с чињеницама како су обманути од стране представника бивше Обамине администрације о мишлјењу грађана Црне Горе о овом питању.

„Ако не може у Црној Гори, покушаћемо да организујемо референдум о уласку Црне Горе у НАТО у демократској Холандији“, казао је овим поводом Гојко Раичевић, председник Уније.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Холанђани коче пут Црне горе у НАТО?

* Обавезна поља