Око десет хиљада грађана окупило се на Тргу републике на митингу подршке председничком кандидату Саши Јанковићу.

На самом почетку певач Владо Георгијев отпевао је две песме, очекује се обраћање десетак говорника, а око 19 сати би окупљенима требало да се обрати и сам Јанковић.

Обраћајући се грађанима који су испунили Трг Републике и околне улице, Георгијев је оценио да је власт од Србије направила „спрдњу и лакрдију“ и да је дошло време да се то промени.

Уз наступ добошара, грађани носе заставе с ликом Саше Јанковића и с поруком „За Србију без страха“, као и заставе с ликом премијера Александра Вучића на којима пише „Готов је“.

Митингу на којеме нема страначких обележја, присуствује руководство Демократске странке предвођено Драганом Шутановцем.

Србији не треба вођа, него председник – заједничка је порука окупљенима свих говорника на скупу – и зато глас треба дати Саши Јанковићу.

Осим Владе Георгијева, говорили су и професорка БУ у пензији Србијанка Турајлић, глумци Никола Ђуричко, Никола Којо и Сергеј Трифуновић, као и спортски тренер Душан Ивковић.

Подршку на скупу су пружили Балша Божовић, Никола Ђуричко, Аида Ћоровић, Никола Којо, Душан Ивковић, Сергеј и Бранислав Трифуновић, Кристина Ковач, Ратко Божовић, Србијанка Турајлић, као и чланови иницијативе „Не давимо Београд“ са својим обележјима… Простор Трга републике потпуно је испуњен масом, део присутних ушао је и у Француску улицу.

Окупљени су громогласно реаговали на страствени говор Николе Ђуричка. Он је поручио да су се грађани Србије већ једном изборили за демократију на трговима и да ће то опет учинити.

– Неко барата партијском књижицом и постаје министар полиције, а неко ко је вредно радио са дипломом не може да добије посао – казао је Ђуричко.

Србијанка Турајлић подсетила је да је са истог места на којем данас држи говор, 2. октобра 2000. сишла са речима „Готов је“ и да се сада пита где су тада, пре 17 година, погрешили.

Говорници се осврћу и на оптужбе које су им упућене од почетка кампање у којој су подржали Јанковића.

Око 19.50 окупљенима се обратио Саша Јанковић.

– Морамо да завршимо један посао, пре него што живимо у нормалној земљи. Александре Вучићу, немој да ти падне на памет да 2. априла било где украдеш и један глас. Нису то моји, него гласови грађана Србије. Ово је земља вредних и паметних људи. Теби, Александре Вучићу, не ваља овај народ. Свако ко се латио Устава и закона проглашен је издајником – поручио је Јанковић.

„Спакуј се и иди, Србији је тебе доста“, поручио је Јанковић Александру Вучићу. Он му је поручио и да не треба да се плаши, јер ће га штитити „да не прође као Чаушеску“, „институције које мрзиш и закони које газиш ће те заштитити“.

Јанковић је рекао да на овим изборима није питање да ли ће он бити председник, већ да ли ико може да живи, а да га не терају да љуби скуте једном човеку. Ово је питање држава или братија, рекао је Јанковић.

Он је нагласио да Вучић никада није знао да се бори фер, „увек у чопору, иза туђих леђа, јер се плаши слободних људи“.

Јанковић је рекао да Вучић држи Србију у ванредном стању, сеје страх и свакога ко се држи Устава проглашава издајником. Прекардашио си Вучићу, доста је, оценио је Јанковић.

Он је позвао окупљене да као слободни људи прошетају центром града и поворка предвођена бубњарима и са транспатерентом „За Србију без страха“ је кренула

Након његовог говора грађани су му скандирали говорећи: „Победа, победа!“, а потом су кренули у шетњу, чији почетак је обележило паљење бакљи.

Како јавља наша репортерка, Теразије су пуне људи који су кренули у шетњу.

Након митинга планирана је „победничка шетња“ централним градским улицама.

Затворене улице

Како јављају репортери са лица места, Трг републике био је затворен за саобраћај током митинга Саше Јанковића, који је почео око 18 сати. Након митинга, нешто после 20 сати окупљени су кренули у шетњу Теразијама, Тргом Николе Пашића и Таковском.

Нешто пре 21 сат Таковска и део Булевара краља Александра према Тргу Николе Пашича затворени су били за саобраћај. Грађани су се потом зауставили код зграде РТС-а, где су били око 21 сат.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршни митинг Саше Јанковића у Београду

* Обавезна поља