Parada-grafikon.pngБЕОГРАД – „Парада”, која окупља представнике геј, лезбијске, бисексуалне и транссексуалне популације, биће одржана у недељу 28. септембра, а представник организационог одбора ове манифестације Горан Милетић каже да ће симпатизери „прајда” шетати центром Београда – од Владе Србије до Народне скупштине. Након одржане шетње, планирано је да се на платоу испред Скупштине Београда, на коме се најчешће организују свечани дочеци спортиста са медаљама, одржи велика журка.

Иако је овогодишња „Парада” требало да буде одржана 31. маја, од овог датума се одустало због великих поплава које су у мају погодиле Србију. Организатори ове манифестације одустали су и од идеје да шетња буде одржана од Славије до Трга Републике, а ова маршрута је замењена и скраћена из безбедносних разлога. Милетић оставља могућност да, након коначног договора са полицијом, буде још неких малих „корекција” трасе „параде” о којима ће организатори ове манифестације благовремено обавестити јавност.

На питање – да ли верује да ће ове године (ипак) бити одржана „парада”, он каже да нема никакву прогнозу када је у питању судбина ове манифестације која је, подсећања ради, одржана само 2010. године и то уз велике нереде у Београду.

– Ми се спремамо као да ће „парада” бити одржана, а да ли ћемо 28. септембра прошетати улицама Београда увек је зависило од одлуке једног човека који се налази на врху пирамиде власти – без обзира из које партије он долази. Ми са представницима полиције имамо одличну сарадњу, имамо подршку министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић и чланова њеног кабинета и подршку великог броја амбасадора западних земаља у Србији. До сада није било претњи учесницима „параде” – каже Милетић у разговору за наш лист.

Први покушај одржавања „Параде” био је 2001. године, након демократских промена, и завршиосе пребијањем учесника од стране хулигана и десничарских група. Ова манифестација поново је планирана 2004. године, али је отказана од стране организатора, након мартовских немира на Косову и паљења џамија у Нишу и Београду. Након више година паузе, наредна поворка била је заказана за септембар 2009. године, али је забрањена само дан пре одржавања што се, осим 2010. године, десило и минулих година.

Горан Милетић оцењује да ће организатори манифестације и ове године највероватније у последњи моменат сазнати да ли ће „Парада” бити одржана и додаје да је овај скуп пријављен полицији почетком јуна. Он очекује да ће водећи политичари у Србији пружити подршку овогодишњем „прајду”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хомосексуалци парадирају од владе до скупштине

* Обавезна поља