depardje-vucicБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са француским глумцем Жераром Депардјеом, да из ЕУ није осетио притисак на Србију за увођење санкција Руској Федерацији због ситуације у Украјини и поручио да ће његов став да Србија не уводи санкције Русији, остати непромењен.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише изјаву министра спољних послова Ивице Дачића да очекује јачи притисак ЕУ на Србију да уведе санкције Русији, рекао да ако притисак на некога треба да постоји, онда је то на премиејра, али да он тај притисак није осетио.

„Ако на некога треба да постоји притисак и ако он постоји то ће пре свега бити на председника Владе. Ја то нисам доживљавао као притисак. То су били разговори, не, увек лаки. Мислим да се поштује позиција Србије, а ми бринемо о Србији“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, на функцију премијера изабран је да би радио све што може у интересу грађана Србије „иако су многи мислили да неки други управљају овом земљом“.

„Ми се налазимо на европском путу, али Србија није увела санкције Русији. Србија има више разлога за то и сматра да је то за њу и њене грађане најбоља могућа политика. Да ли ћемо такав политички став успети да одржимо или ће доћи до политичких промена то је већ друга ствар, али сам лично веома одлучан да тај став Србије задржимо. Никада не знате ко може да направи неку нову већину – не бих то искључио“ рекао је премијер.

Вучић: Европски и светски лидери крајем јесени у Србији

Велики број европских и светских лидера требало би крајем јесени, према речима премијера Србије Александра Вучића, да посети Србију, а могуће је и одржавање великог самита европских лидера.

Вучић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, најавио могућност одржавања самита европских лидера у децембру у Београду, који би Србија организовала заједно са премијером Народне Републике Кине.

Он је истакао да ће од наредне недеље боравити у Кини где ће се „борити“ да у Србију у децембру дође кинески премијер Ли Кећијанг.

„Имамо велике изгледе да доведемо, али не само кинеског премијера, већ још 16 премијера централне и источне Европе на самит који би, заједно са нама, организовао кинески премијер овде у Београду. То би био највећи скуп који бисмо у Београду и Србији, имали после Јосипа Броза. Очекујем да то буде у децембру“, рекао је премијер.

Оно што је извесно, рекао је Вучић, јесте долазак председника Владе Француске Мануела Валса почетком новембра на два дана.

„Доводи велику делегацију француских привредника“, рекао је Вучић.

Премијер Србије додао је и да очекује долазак и албанског председника Владе Едија Раме, шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.

Вучић је рекао да се очекује и потврда доласка председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.

„Чекамо потврду и за долазак Владимира Владимировича, а ако она буде, то би било 19. или 20. октобра, на Дан ослободјења Београда“, рекао је Вучић.

depardje-vucic

Депардје – Срећан сам што Србија не прати ЕУ у санкцијама Русији

Београд – Чувени француски глумац Жерар Депардје, који борави у Београду, рекао је да је срећан што Србија не прати ЕУ и што није увела санкције Русији.

Он сматра да је Србија тако показала своју видовитост јер верује да ће се ситација решити повољно по земљу која му је дала држављанство.

Коментаришући кризу у Украјини Депардје је рекао да верује да ће предеседник Владимир Путин решити ситуацију на миран начин.

Жерар Депардје се обратио новинарима у Влади Србије након састанка са премијером Александром Вучићем у Влади Србије.

Француски глумац каже да је у Србију дошао због културе, да није дошао ништа да тражи већ да „жели да упозна хумане људе“.

Како је рекао са српским премијером је причао о винима јер су обојица љубитељи истих, али и о храни која га много занима. Навео је и да му је премијер Вучић поклонио корпу вина и српске производе.

Францсуки глумац данас борави у посети Београду, а из Владе Србије иде у посету Југословенској кинотеци и Београдској филхармонији у пратњи министра културе Ивана Тасовца, док би у 12 часова требало да посети зграду Геозавода у Карађорђевој улици где ће га дочекати градоначелник Синиша Мали.


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Депардје о санкцијама

* Обавезна поља