hrvatska-ulazak-eu-proslavaХрвати поднели амандмане на Изештај о Србији

посланици у Европском парламенту из групације народних партија (ЕПП) поднели су 12 амандмана на извештај ЕП о напретку Србије, укључујући предлог да Београд измени закон о надлежности за суђење за ратне злочине у бившој Југославији, тражећи да то буде услов за отварање поглавља 23 у приступним преговорима.

Амандмане су поднели посланици ХДЗ, а о њима, као и о осталим амандманима којих је око 100, расправљаће Одбор за спољне послове ЕП у наредних месец дана, док ће гласање о њима бити у марту.

„Хрватска национална делегација у ЕПП поднела је неколико амандмана којима желимо да артикулишемо кључна питања од интереса за решавање низа питања после српске агресије на Хрватску, пре свега што се тиче спровођење нормализације односа, заштите мањинских права, што је једна од кључних европских вредности, као и питање српског закона о суђењу за ратне злочине, чиме је Србија проширила своју надлежност и на суседне земље“, рекао је посланик Андреј Пленковић.

Он је истакао да у контексту приступања држава Европској унији тај процес треба да се искористи за решавање низа отворених питања, укључујући билатерална.

Пленковић је навео случај хрватског држављанина Вељка Марића који је на основу поменутог закона осуђен у Србији и већ пет година се налази у затвору, а у амандману је затражено да он буде премештен у Хрватску, где би имао, како је рекао, „поштено суђење“.

Посланица Маријана Петир рекла је да је Србија „спорним законом“ угрозила суверенитет Хрватске и 17 других држава чланица ЕУ чији су се држављани борили на хрватској страни током сукоба 1990-тих година.

„Јасно је да није реч о билатералном питању и ниједан наш амандман не садржи уплитање у билатерална питања“, оценила је Петир.

Улагање амандмана на извештај о напретку најавио је и европски посланик СДП Тонино Пицула, а посланик Јозо Радош из ХНС поднео је амандман којим се Београд позива на бољу сарадњу са Хашким трибуналом.

Известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер поднео је раније овог месеца нацрт извештаја о напретку Србије у којем је поред осталог Србија позвана да се придружи ЕУ у примени рестриктивних мера против Русије, док је у целини Србија оцењена улавном позитивно.

Мађарски ФИДЕС поднео предлоге о Србији у ЕУ Парламенту

СУБОТИЦА – Посланичка група Мађарског Фидеса у Европском парламенту поднела је низ предлога за измене иницијатива из Извештаја овог парламента о напретку Србије, саопштио је посланик у ЕП из редова Фидеса и представник војвођанских Мађара Андор Дели.

У саопштењу за јавност овог европарламентарца које преноси РТВ наводи се да је посланичка група Фидес-Хришћанскодемократска народна партија своје предлоге поднела „у циљу што бржих ЕУ интеграција Србије и унапређења мањинских питања“.

Предлози се односе на државни извештај Европске комисије о напретку Србије који је припремио Дејвид Мекалистер, немачки политичар из народне партије, у складу са ставом нацрта ЕП.

О предлозима измена ће у фебруару гласати Одбор за спољне послове ЕП, а затим ће се у марту на пленарном заседању у Стразбуру гласати о коначном тексту.

Ти предлози, према пренетом саопштењу, усмерени су на подршку Влади Србије за досадашње напоре, јер је заједнички циљ да се Србије што пре прикључи Европској Унији.

„И Србији и Мађарској је важно да се Србија не удаљи од ЕУ јер то није добро ни за већински народ, ни за војвођанске Мађаре. Ови предлози измена одсликавају посвећеност Мађарске у погледу српских интеграција“, наведено је у саопштењу.

У другу групу, према саопштењу, спадају мањинска питања, односно потенцирање мањинских тема и заштита мањина у извештају.

„С једне стране тражимо задржавање овлашћења мањински савета, њихово јачање и обезбеђење финансирања за њихов рад, а са друге стране од српског акционог плана за мањине који је у припреми очекујемо да се успостави такав механизам заштите права мањина који ће обезбедити ефикасније спровођење закона и контролу у подручјима као што је службена употреба језика или пропорционално запошљавање у јавним институцијама“, изјавио је Дели.

Он је оценио да Србија не може да постигне значајни напредак на путу ка унији ако у оквиру настојања за правном државом не посвети доста пажње придржавању права мањина тамо које живе.

„Зато то није само обавеза Србије већ очигледно и њен интерес“ , сматра Дели.

Андор Дели, некадашњи покрајински секретар из редова Савеза војвођанских Мађара, један је од европарламентараца који је у ЕП ушао на листи владајућег мађарског Фидеса, као двојни држављанин Мађарске и представник Мађара ван матице.


Извор: Танјуг, РТВ

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрвати и Мађари већ условљавају пут Србије ка ЕУ

* Обавезна поља