MIP-srbijeМинистарство спољних послова Србије упутило је данас две протестне ноте амбасади Хрватске поводом ослобађања Бранимира Главаша и откривања споменика Миру Баришићу, које је отправник послова Стјепан Глас одбио да прими.

Министарство је ноте доставило редовним путем, чиме је формално уручење извршено, наводи се у саопштењу МСП.

Министарство спољних послова Србије изразило је оштар протест поводом решења Врховног суда Хрватске којим се укида првостепена осуђујућа пресуда за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва, конкретно над српским цивилима у Осијеку, изречена против Бранимира Главаша и других, као и што се предмет враћа првостепеном суду на поновно суђење.

Министарство сматра да је одлука Врховног суда необјашњива како са правне тако и са моралне тачке као и да је уперена директно против српског народа, наводи се у саопштењу уз оцену да последице пресуде додатно отежавају и компликују ситуацију у којој се налази српски народ у Хрватској.

Такође, МСП сматра да укидање пресуде против Главаша представља јасну политику Хрватске која рехабилитује не само фашистичку НДХ, већ и злочинце из последњег рата.

Овакво поступање хрватског правосуђа шаље поруку да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе у Хрватској.glavas-tanjug

Таква политика Хрватске довела је и до повећаног броја инцидената на етничкој основи упереним против припадника српског народа.

Министарство очекује од хрватских правосудних органа да у поновљеном поступку и уз постојеће доказе на основу којих је Главаш осуђен у првом степену, поступи на основу правних прописа Хрватске уважавајући чињеницу да последице овакве и сличних пресуда могу значајно нарушити билатералне односе са Србијом, као и додатно погоршати статус Срба у Хрватској.

Министарство је изразило је и оштар протест поводом откривања споменика Миру Баришићу у Драгама износећи став да је подизање споменика осуђеном терористи за мучко убиство југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића непримерен и нецивилизацијски акт који у модерној Европи нема преседана.

У саопштењу се наводи да МСП очекује да се Влада Хрватске недвосмислено огради од величања осуђеног терористе и убице амбасадора Роловића и тиме јасно стави до знања да не подржава тероризам који се у садашњем времену поново дешава, сејући недужне жртве.

Србија очекује да се тај срамни споменик уклони, закључује се у саопштењу.

И Црна Гора упутила Хрватској протестну ноту

Министарство спољних послова Црне Горе упутило протестну ноту амбасади Хрватске у Подгорици поводом подизања споменика Миру Барешићу.

У саопштењу црногорског министарства, које тренутно води премијер Мило Ђукановић, се наводи да Црна Гора очекује да ће се Влада Републике Хрватске оградити од тог нецивилизацијског чина, преноси РТС.

„Министарство вањских послова и европских интеграција очекује да ће се Влада Републике Хрватске оградити од тог нецивилизацијског чина, с обзиром да је Владимир Роловић био истакнути борац против фашизма и истакнути југословенски и црногорски дипломата“, наводи се у саопштењу црногорског минситарства.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска амбасада одбија српске ноте

* Обавезна поља