bozo-petrov468ЗАГРЕБ – Странка Мост, која је на протеклим парламентарним изборима освојила 19 посланичких места и пресудно утиче на формирање будуће владе, након разговора са коалицијама окупљеним око ХДЗ и СДП затражила је формирање владе националног јединства.

„Хрватској треба јединство. У Мосту смо превладали светоназорске поделе, хетерогеност смо ставили са стране, јер приоритет у РХ је економска ситуација. Тако смо данас иступили и према ХДЗ-у и према СДП-у. Очекујемо да то разумеју и прихвате. Тражимо владу националног јединства”, рекао је први човек Моста Божо Петров.

На конференцији за новинаре коју су преносили хрватски електронски медији, Петров је рекао да Мост може модерирати то јединство, те да са ХДЗ и СДП могу заједно сести за сто и за добробит Хрватске посветити барем две године.

„Верујем да ће Милановић и Карамарко имати довољно политичке мудрости и да нас неће одбити”, рекао је Петров, након првих разговор о могућности формирања хрватске владе.

Мост је, иначе, трећа по јачини политичка опција у Хрватској после парламентарних избора, док су ХДЗ и СДП готово изједначени.

„Након прве и друге фазе биће дефинисање мандатара владе. Данас смо изнели главна начела, а други услов је да сви заједно седнемо за сто. Ми ћемо такође предложити мандатара владе. О мандатарима ћемо разговарати тек након што договоримо прву и другу фазу”, рекао је Петров.

Упитан шта ако га ХДЗ и СДП одбију, Петров је рекао да верује да ће бити довољно политичке мудрости и да се то неће догодити.

Изједначеност Милановића и Карамарка

Хрватска синоћ није добила нову владу. Како су показали први незванични резултати парламентарних избора, ниједна од две велике коалиције, она окупљена око ХДЗ-а Томислава Карамарка и друга коју предводи СДП Зорана Милановића, није успела да освоји потребних 76 посланика за Сабор.

Излазне анкете које бирачи попуњавају по одласку с биралишта и на којима откривају за кога су гласали показале су да је ХДЗ освојио 57, а СДП 56 мандата за Сабор који има 151 посланика. Трећепласирана је регионална странка Мост коју води градоначелник Метковића, психијатар Божо Петров, која би, према тим анкетама, требало да освоји 17 мандата па ће баш онако како су предвиђале предизборне прогнозе то бити партија око које се после избора „тући” Милановић и Карамарко. У Сабор су још ушли и Истарски демократски сабор, странка Живи зид, загребачки градоначелник Милан Бандић и Бранимир Главаш.

Изборни резултати који су стизали из Државног изборног повјеренства су се током вечери мењали у корист СДП-а који се приближио ХДЗ-у на свега мандат-два па је тако већ до закључења овог броја било јасно да Милановић и Карамарко морају одмах кренути у борбу за придобијање градоначелника Метковића.

Проблем би, међутим, могао да буде што је лидер Моста пре два дана на Тргу бана Јелачића потписао обећање да неће у постизборну коалицију ни с једним од ова два велика блока. Пошто је врло брзо постало јасно да су они уствари прави победник ових избора, из Моста су већ синоћ саопштили преко Твитера да неће јурити у постизборне коалиције те да је могуће да избори и пропадну.

За Хрватску су мањи трошак нови избори него нове четири године неспособне владе, тврде у Мосту и поручују да ће ако дође до нових избора одговорност сносити они који неће реформе или у „велику” коалицију.

У СДП-у су, међутим, уверени да не може бити говора о новим изборима те да ће извесно они формирати владу с Мостом.

Како је вашем извештачу у штабу СДП-а рекао видно расположени Бранко Грчић, високи функционер ове странке и потпредседник Милановићеве владе, поруке из Моста нису ништа чудно.

„Јасно је да неће јурити у коалицију. Али ми идемо са ИДС-ом и мањинским заступницима ка њима и нудимо им сарадњу и верујемо да ћемо формирати нову владу”, рекао је Грчић.

Његов оптимизам није без основа. Наиме, први на листи ове странке је Драго Пргомет, некада други човек ХДЗ-а, који је странку напустио управо због Карамарка. Упркос томе, Карамарко је наводно већ синоћ, чим су стигли први изборни резултати, понудио Пргомету место председника Сабора, али су сви уверени да он неће пристати на ту неморалну понуду.

Грчић, међутим, није желео да одговори на наше питање да ли ће у коалицију позвати Бранимира Главаша као што се то спекулисало свих претходних дана, а што је наговештавао и сам Главаш. У том случају, у тешкој ситуацији би се нашла Самостална демократска српска странка која никако не би да у власти буде с Главашем, осуђеним за ратни злочин над српским становништвом.

Активисти СДП-а су већ синоћ почели састављати владу. Како су рекли вашем извештачу питање је само шта Мост тражи. Њих, међутим, много више брине што страхују да градоначелник Метковића неће ништа да тражи. У најбољем случају тада би формирали мањинску владу коју би подржавао Мост и тако били потпуно зависни од воље ове партије.

Ови избори су заиста били судбоносни за грађане Хрватске, али исто тако и за поједине политичке лидере. Како су аналитичари прогнозирали, после њих би онај ко не састави владу, дакле Милановић или Карамарко, извесно отишао у политичку историју. Али и неки други, попут Главаша или Бандића, немају ништа мање интереса. Главаш жели уласком у власт да заустави оптужнице против себе, а Бандић је, кажу овдашњи аналитичари, ушао у предизборну трку јер само уласком у Сабор може спречити одлазак у затвор.

У изборном штабу ХДЗ-а на загребачком Велесајму синоћ је било суморно, атмосферу нису успели да подгреју ни тамбураши који су поручивали како се налазе у победничком штабу. Овде су очекивали да ће „прегазити” СДП. Потпуно другачија слика у Милановићевом штабу. У просторијама Творнице културе, некадашњој згради Синдиката, осмех на лицима већ после првих извештаја с биралишта. Јер и они нису веровали да ће бити изједначени с Домољубном коалицијом.

Ове, осме по реду парламентарне изборе од проглашења независности 1991. године, Хрватска је дочекала такорећи на ногама. Атмосферу су умногоме подгревали медији који су инсистирали на томе како је реч о најнеизвеснијим изборима, како је сваки глас важан, а чак су се и временске прогнозе редовно завршавале поруком како ће у недељу бити диван дан те да нема разлога да се не изађе на биралиште. Телевизија РТЛ је на згради „Градске каване” на главном градском тргу Бана Јелачића организовала „до сада невиђени 3Д спектакл”, односно пројекцију изборних резултата из минута у минут што је окупило велики број Загрепчана и додатно подгревало ионако усијану атмосферу.


Извор: Танјуг, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска битка за МОСТ

* Обавезна поља