hrvatska-vlada-zasedanje-1ЗАГРЕБ — Одлука хрватске владе да обустави исплату 23 милиона евра намењених Заводу за запошљавање шокирала је тамошњу јавност али и Европску унију.

Како пише Јутарњи лист, са јучерашње седнице Владе, премијер Зоран Милановић је ипак објаснио да се „ништа не укида, већ само обуставља“, а да је Влада „само узела тајмаут“, поручио је и министар рада Мирандо Мрсић.

Лист пише да је влада „без шансе и наде“ оставила 380 000 незапослених, јер се сваке године, захваљујући подстицајима Завода, запосли приближно 50 000 људи, а преко подстицајних мера волонтирања 19.000 младих добило је шансу да ступе у свет рада.

То је, како се наводи, с обзиром на то да Влада није осигурала економски раст и омогућила стварање нових радних места, био једини начин да барем део незапослених добије шансу.

Министар и премијер одлучили су, међутим, да неће смањивати гломазну и неефикасну администрацију, а не желе ни да обуставе и смање број политичких запошљавања у јавним фирмама.

Неће смањити број општина, градова и жупанија у којима после сваких избора запосле по 10 000 чланова странака, разносача плаката и пријатеља…., констатује се у „Јутарњем листу“.

Осим грађанства Хрватске, овом одлуком били су зачуђени и у ЕУ, па су се из Европске комисије распитивали „шта се догађа, и зашто су смањена средства за запошљавање“.

Тако је сада Заводу за запошљавање остало око 40 милиона евра, мере запошљавања које су договорене биће реализоване, али нове се неће уговарати.

Иначе, како пише лист, на берзи рада је пријављено више од 73 000 младих, који ће моћи да буду укључени у мере запошљавања тек кад стигне новац из ЕУ за те намене.

Један од саговорника претпоставља да у Влади нису очекивали овако негативне реакције, што је потврдио и премијер, који је објаснио да се „ништа не укида“.

Опозиција је, међутим, оштро критиковала Владину одлуку, па је независна посланица Јадранка Косор изјавила да је „несхватљиво да, када барем једна мера везана за запошљавање даје резултате, Влада од ње одустаје и то образлаже тиме што се чекају средства из ЕУ“. И ХДЗ сматра да је Влада показала сву безосећајност према незапосленима, међу којима је највише младих


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска обуставила уплате Заводу за запошљавање

* Обавезна поља