putin-krim 2МОСКВА – Руски председник Владимир Путин сугерисао је америчком председнику Бараку Обами у телефонском разговору да би међународна заједница могла размотрити заједничке мере које би имале за циљ да се смири ситуација у Украјини, саопштио је данас Кремљ.

Путин је синоћ у разговору изразио забринутост због, како је рекао, „сталних испада екстремиста“ у Кијеву, као и због ситуације у молдавском региону Придњестровље где претежно живе Руси.

Бела кућа је пре тога саопштила да је Путин звао Обаму да би размотрили амерички предлог за решавање кризе у Украјини, након што је Русија извршила анексију украјинског црноморског полуострва Крим и послала десетине хиљада војника на источну границу Украјине.

„Руски председник је предложио разматрање корака које би међународна заједница могла предузети у циљу стабилизације ситуације“, навео је Кремљ, не објашњавајући шта би те мере подразумевале.

„О конкретним параметрима овог заједничког посла“ ускоро ће разговарати руски министар спољњих послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери, додаје се у саопштењу.

Путин је изразио забринутост због ситуације у Придњестровљу, делу територије Молдавије на граници са Украјином који се одвојио од молдавске владе после распада Совјетског Савеза.

Путин је рекао да постоји „de facto спољашња блокада Придњестровља“ која ремети живот становника. Ту самопроглашену малу државу не признаје ниједна земља на свету

Међутим, Путин је предложио да се питање Придњестровља не решава силом, већ преговорима између Молдавије, Придњестровља, ОЕБС, Русије и Украјине, док би ЕУ и САД учествовале као посматрачи.

„Истакнуто је да се Русија залаже за фер и прихватљиво решавање проблема Придњестровља и за то да преговарачки формат 5+2 земље ради ефикасно“, преноси АФП.

Путин је Обами казао да је Русија и даље забринута због ситуације у Украјини после свргавања председника Виктора Јануковича.

„Настављају се испади екстремиста, некажњени акти застрашивања“, рекао је Путин.

Бела кућа је пре тога објавила да је Обама синоћ у разговору позвао Путина да повуче руску војску са граница са Украјином.

obama-ukrajinaОбама је позвао Русију да понуди писани одговор на дипломатску резолуцију о украјинској кризи коју је САД поднела, јавио је АП.

Амерички председник је изјавио да украјинска влада жели деескалацију упркос руском упаду на Крим, наводи АП.

Обама је позвао Путина да подржи тај став и престане да гомила трупе на граници са Украјином.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин упозорио Обаму на испаде екстремиста у Украјини

* Обавезна поља