Hrvatska EUХрватска последњим потезима смишљено урушава односе са Београдом, политички дестабилизује регион и покушава да уклони Србију са европског пута.

То доказује у петак и гест њеног премијера Зорана Милановића који је обелоданио да неће доћи у Београд на самит 16 европских земаља и Кине, иако пре тога ову посету званично није ни потврдио.

После декларације Сабора у Загребу и сличне резолуције Европског парламента којима се захтева од Београда да се огради од великосрпских изјава Војислава Шешеља, односи Србије и Хрватске стрмоглаво су се срозали на ниске гране. Државни врх Србије оштро осуђује одлуке Хрватске и ЕП, али поручује и да ће наша земља остати посвећена политици добрих односа у региону.

Одлуку да не дође у Београд, Милановић је, каже, донео „и пре прекјучерашње конференције за медије премијера Александра Вучића“.

– Било би смешно да дођем у Београд након што је изостала реакција српских власти на провокације ратног злочинца Шешеља – објаснио је Милановић, додавши да је и на претходна два самита са кинеским премијером ишао „из пристојности“.

Реагујући на овакав иступ хрватског премијера, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручује:

– Задовољан сам што је после много жалосних ствари које су урадили, а последња је била резолуција у ЕП, господину Милановићу нешто смешно. Нама није. Веома смо посвећени регионалној сарадњи и није нам смешна.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је за „Новости“ да је било непотребно да се ЕП на тај начин изјашњава о нечему за шта нису одговорни ни Влада ни грађани Србије:

– Не мислим да је то од неког формалног значаја, али не доприноси бољој атмосфери у региону. Србија је усредсређена на спровођење реформи које показују да смо окренути будућности, стабилности и напретку региона, за разлику од оних који желе да буду заробљени у прошлости.

Председник СНВ Милорад Пуповац каже за „Новости“ да се боји да ће ово стање потрајати:

– Велика је штета што моје колеге у Сабору и у ЕП нису имали на уму негативне последице својих иницијатива, јер ниједна земља из региона не сме бити искључена из европске перспективе, а плашим се да ово води ка политици искључивања. То није добро, јер Србија не може бити Шешељев талац. Уместо рата декларацијама и изјавама, чиме се једино наслађује Шешељ, неопходно је да се активира дипломатија.

ПЛАНИРАЈУ ДА СРБИЈУ ВРАТЕ У ПАКАО

ЗАЧУЂУЈЕ чињеница да је ЕП дозволио да га Хрватска инструментализује у предизборне сврхе и да је донео Резолуцију која се односи на Србију, а да Србији није пружена могућност да макар изнесе свој став – поручио је председник Томислав Николић.

– Нажалост, ЕП не мења однос према Србији чак ни сада, када је признао да смо држава која је ре- формама заслужила отпочињање преговарачког процеса. Требало би да им буде познато колико напора је Србија уложила да се веома крхки односи са Хрватском стабилизују.

Посланици су остали неми пред уништавањем ћириличних табли у Славонији, пред експлицитним говором мржње против Срба на скуповима поводом злочиначке акције Олуја, или пред одржавањем концерата веома популарне музике у Хрватској чији текстови отворено позивају на истребљење Срба. Николић наводи да ЕП није ценио ни то што Србија није спре- чавала Хрватску на њеном европ- ском путу, иако је могла због бројних проблема у области владавине права, људских права и слобода…

– Што се тиче Хашког трибунала, поставља се питање шта је крајњи циљ њихове циркуске представе и њихових ментора и кловнова? Шта желе да постигну? Смену власти? Па зар у демократским друштвима о томе не одлучују грађани на изборима? Баш зато би било нефер према грађанима поднети оставку. То би вероватно било лакше већини чланова Владе. Ко би их заменио?

Доказано лошији, усуђујем се да кажем гори људи, али веома подложни манипулацијама. Србија би се вратила у пакао у коме би јој лако одузели и оно што се зарекла да никада и никоме не да. Председник је закључио да је за Србију недопустива свака ратнохушкачка реторика, било да долази из Србије, Хрватске, Албаније, одакле било: – На то не треба да нас подсећају они који тај проблем нису решили у свом дворишту.

ПРИТИСЦИ ЗБОГ УКРАЈИНЕ

ОДБОР за стабилизацију и придруживање у ком су представници нашег парламента и ЕП позвао је ЕУ и Србију да ускладе спољне и безбедносне политике, посебно у погледу улоге Русије у украјинској кризи и усвојио декларацију у којој се са „забринутошћу констатује извесно неслагање спољних политика Србије и ЕУ“. – Ова формулација је компромисна и није је лако било постићи – каже нам Ласло Варга, посланик СВМ и члан нашег тима.

ДЕВЕДЕСЕТE

СВЕ што тражимо јесте да се каже да то политичко друштво из деведесетих година не ваља, како је то зло и да се Србија од тога огради – тврди Милановић, уз напомену да би претходна власт у Београду то урадила, а како ова неће из неког разлога. Небојша Стефановић поручио је да то што би хрватски премијер волео да се меша и у изборе грађана Србије и политичаре које бирају, више говори о њему него о нама.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска жели да нас удаљи од ЕУ

* Обавезна поља